skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc zacznijmy. Zrobiłam ciasta według dwóch różnych przepisów. Tutaj opiszę moim zdaniem najbardziej udany-to klasyczny przepis na biszkopt. Oddziel białka od żółtek bardzo ostrożnie (jeśli żółtko dostanie się do białka, białka nie zostaną ubite). Dodaj połowę cukru i cukru waniliowego do żółtek, zmiel na biało i zwiększ objętość trzepaczką. Białka, zacznij ubijać z małą prędkością miksera, aż powstanie biała piana.
Krok 2:
Następnie przechodząc na dużą prędkość ubijania, wlej cukier cienkim strumieniem. Ubijaj do uzyskania stabilnej masy, która nie wypływa z miski. Dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek i delikatnie ugniataj szpatułką od dołu do góry. Następnie dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj i dodaj pozostałe ubite białka. Ciasto nie musi być długo mieszane, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym biszkopt rośnie.
Krok 3:
Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia, ostrożnie ułóż ciasto i piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach. Nie mam odpowiedniej dzielonej formy, więc nasmarowałem silikonową formę (średnica 24) masłem. !!!Ważne!!! Podczas pieczenia podzielić ciasto na dwie części i piec w dwóch etapach lub w dwóch formach.
Krok 4:
W rezultacie powinieneś otrzymać dwa ciasta. Pamiętaj, aby ciasta leżały przez 8-10 godzin w temperaturze pokojowej, przykryte serwetką lub ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój każdy z nich na 3 części.
Krok 5:
Teraz robimy krem. Lekko ubij jajko szklanką cukru, dodaj 0,5 szklanki mleka, podpal i gotuj przez 5 minut. Po schłodzeniu i ubiciu z 200 g miękkiego masła. Ochładzać.
Krok 6:
Dalej impregnacja. Wlej ciepłą wodę do rondla, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Następnie kładziemy go na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, wlewamy syrop, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kolejne 3-5 minut. Na koniec wlej koniak i wymieszaj.
Krok 7:
Zbieramy ciasta. Za pomocą pędzla & quot;nakładamy & quot; naszą impregnację na każde ciasto, a następnie smarujemy kremem. Zostaw około 3 łyżek kremu, będziemy ich później potrzebować. Krawędzie ciasta nie muszą być jeszcze przycinane. Wkładamy do lodówki co najmniej 4 godziny.
Krok 8:
Robienie ganache. Podgrzej 150 ml śmietany i rozpuść 150 g ciemnej czekolady w śmietanie, mieszając.
Krok 9:
Następnie tworzymy kopułę ciasta. Za pomocą noża fazujemy rogi ciasta i odcinamy boki (skórkę). Teraz pokruszymy kawałki, niezbyt drobno i wymieszamy z resztą kremu.
Krok 10:
Połóż kopułę na wierzchu rękami. Zrobiłem to, ale w oryginalnym przepisie rogi zostały skoszone dość grubo, a kopuła została rozłożona dużymi skrawkami, bez kremu. Zrób to, co jest dla Ciebie wygodne.
Krok 11:
Następnie przykryj nasze ciasto schłodzonym ganache, pokrywając pęknięcia szpatułką i wyrównując nierówności. Wkładamy do lodówki do zamrożenia.
Krok 12:
!!!Ważne!!! nie powtarzaj mojego błędu, nie wlewaj całego cukru pudru na raz i nie wkładaj do niego mastyksu (jak pokazano na zdjęciu). Lekko sproszkuj stół, a najlepiej silikonową folię do rozwałkowania ciasta, a następnie sproszkuj ręce, zagniataj mastyks, aż stanie się elastyczny. Gdy mastyk przestanie przyklejać się do rąk, zawiń w folię i odstaw na 30 minut "odpocznij" w temperaturze pokojowej.
Krok 13:
Teraz najbardziej drżąca jest mastyk! Nie udało mi się za pierwszym razem, zaparłem mastyks, przesadzając z cukrem pudrem. W rezultacie mastyk nie był elastyczny, ale zaczął się kruszyć. Postaram się opisać tak szczegółowo, jak to możliwe, w tym jak uratować zaparty mastyks.
Krok 14:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Rozpuszczamy pianki w kuchence mikrofalowej, dosłownie 30 sekund, cukierki nie powinny się gotować, powinny puchnąć dwa razy. Następnie zagniatamy pianki na gładką masę i dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło, śmietanę i zagniatamy do uzyskania gładkości. Wszystko przyklei się do krawędzi miski, do łyżki lub do rąk (jeśli natychmiast ugniatasz rękami). Nie przejmuj się, tak powinno być.
Krok 15:
Gdy ganache stwardnieje-można go łatwo poprawić. Opuść łopatkę do wrzącej wody, natychmiast wytrzyj do sucha i wyrównaj wszystkie niedokładności.
Krok 16:
Następnie, sproszkując folię silikonową skrobią, ponownie zagniatamy mastyks i rozwałkujemy. Rozwałkowaną warstwę mastyksu układamy na torcie i formujemy fałdy torby, odcinamy resztki od dołu i zginamy pod ciastem. !!! Jeśli nadal nie masz mastyksu i zaczął się kruszyć. Rozpuść kolejny gram 100-150 cukierków Marshmallow, a do tej mieszanki częściowo i stopniowo dodając nieudany mastyk, zagnieść nowy.!!!
Krok 17:
Z resztek mastyksu wykonujemy wystrój. Ponownie zagnieść resztki, rozwałkować, wyciąć górną część torby, łatkę, dowolną figurę na łatce (mam serce) i zwinąć nici na łatkę. A także skręcamy linę do torby rękami. Cały wystrój + samo ciasto, wkładamy na chwilę do lodówki do zestalenia. Następnie wyjmujemy i za pomocą kropelek wody przyklejamy wystrój do torby. Pod górną częścią torby kładziemy folię, aby nadać kształt. Ponownie zastygamy.
Krok 18:
Po całkowitym zestaleniu mastyksu na wierzchu układamy zakupione cukierki czekoladowe-monety. Jeśli chcesz, aby torba świeciła, rozcieńczyć wódkę 1: 1 miodem i posmarować pędzlem (wódka wyparuje, a połysk pozostanie). Ciesz się naszym arcydziełem. Bon Appetit!
Herbata, Kawa, Kakao, ciepłe mleko.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g