ciasto noworoczna torba na pieniądze

piękne ciasto zarówno jako prezent, jak i dla siebie, ukochanej! Pierwszy raz zrobiłam ciasto! Nigdy wcześniej nie piekłam ciast, nie robiłam kremu i impregnacji, a tym bardziej nie bawiłam się mastyksem. I dlatego, jeśli nawet mi się udało, na pewno ci się uda.
LeluAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 72 % 47 g
334 kcal
IG: 17 / 2 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc zacznijmy. Zrobiłam ciasta według dwóch różnych przepisów. Tutaj opiszę moim zdaniem najbardziej udany-to klasyczny przepis na biszkopt. Oddziel białka od żółtek bardzo ostrożnie (jeśli żółtko dostanie się do białka, białka nie zostaną ubite). Dodaj połowę cukru i cukru waniliowego do żółtek, zmiel na biało i zwiększ objętość trzepaczką. Białka, zacznij ubijać z małą prędkością miksera, aż powstanie biała piana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie przechodząc na dużą prędkość ubijania, wlej cukier cienkim strumieniem. Ubijaj do uzyskania stabilnej masy, która nie wypływa z miski. Dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek i delikatnie ugniataj szpatułką od dołu do góry. Następnie dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj i dodaj pozostałe ubite białka. Ciasto nie musi być długo mieszane, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym biszkopt rośnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia, ostrożnie ułóż ciasto i piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach. Nie mam odpowiedniej dzielonej formy, więc nasmarowałem silikonową formę (średnica 24) masłem. !!!Ważne!!! Podczas pieczenia podzielić ciasto na dwie części i piec w dwóch etapach lub w dwóch formach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rezultacie powinieneś otrzymać dwa ciasta. Pamiętaj, aby ciasta leżały przez 8-10 godzin w temperaturze pokojowej, przykryte serwetką lub ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój każdy z nich na 3 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz robimy krem. Lekko ubij jajko szklanką cukru, dodaj 0,5 szklanki mleka, podpal i gotuj przez 5 minut. Po schłodzeniu i ubiciu z 200 g miękkiego masła. Ochładzać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dalej impregnacja. Wlej ciepłą wodę do rondla, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Następnie kładziemy go na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, wlewamy syrop, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kolejne 3-5 minut. Na koniec wlej koniak i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbieramy ciasta. Za pomocą pędzla & quot;nakładamy & quot; naszą impregnację na każde ciasto, a następnie smarujemy kremem. Zostaw około 3 łyżek kremu, będziemy ich później potrzebować. Krawędzie ciasta nie muszą być jeszcze przycinane. Wkładamy do lodówki co najmniej 4 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Robienie ganache. Podgrzej 150 ml śmietany i rozpuść 150 g ciemnej czekolady w śmietanie, mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie tworzymy kopułę ciasta. Za pomocą noża fazujemy rogi ciasta i odcinamy boki (skórkę). Teraz pokruszymy kawałki, niezbyt drobno i wymieszamy z resztą kremu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż kopułę na wierzchu rękami. Zrobiłem to, ale w oryginalnym przepisie rogi zostały skoszone dość grubo, a kopuła została rozłożona dużymi skrawkami, bez kremu. Zrób to, co jest dla Ciebie wygodne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie przykryj nasze ciasto schłodzonym ganache, pokrywając pęknięcia szpatułką i wyrównując nierówności. Wkładamy do lodówki do zamrożenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    !!!Ważne!!! nie powtarzaj mojego błędu, nie wlewaj całego cukru pudru na raz i nie wkładaj do niego mastyksu (jak pokazano na zdjęciu). Lekko sproszkuj stół, a najlepiej silikonową folię do rozwałkowania ciasta, a następnie sproszkuj ręce, zagniataj mastyks, aż stanie się elastyczny. Gdy mastyk przestanie przyklejać się do rąk, zawiń w folię i odstaw na 30 minut "odpocznij" w temperaturze pokojowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz najbardziej drżąca jest mastyk! Nie udało mi się za pierwszym razem, zaparłem mastyks, przesadzając z cukrem pudrem. W rezultacie mastyk nie był elastyczny, ale zaczął się kruszyć. Postaram się opisać tak szczegółowo, jak to możliwe, w tym jak uratować zaparty mastyks.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Rozpuszczamy pianki w kuchence mikrofalowej, dosłownie 30 sekund, cukierki nie powinny się gotować, powinny puchnąć dwa razy. Następnie zagniatamy pianki na gładką masę i dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło, śmietanę i zagniatamy do uzyskania gładkości. Wszystko przyklei się do krawędzi miski, do łyżki lub do rąk (jeśli natychmiast ugniatasz rękami). Nie przejmuj się, tak powinno być.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ganache stwardnieje-można go łatwo poprawić. Opuść łopatkę do wrzącej wody, natychmiast wytrzyj do sucha i wyrównaj wszystkie niedokładności.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie, sproszkując folię silikonową skrobią, ponownie zagniatamy mastyks i rozwałkujemy. Rozwałkowaną warstwę mastyksu układamy na torcie i formujemy fałdy torby, odcinamy resztki od dołu i zginamy pod ciastem. !!! Jeśli nadal nie masz mastyksu i zaczął się kruszyć. Rozpuść kolejny gram 100-150 cukierków Marshmallow, a do tej mieszanki częściowo i stopniowo dodając nieudany mastyk, zagnieść nowy.!!!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Z resztek mastyksu wykonujemy wystrój. Ponownie zagnieść resztki, rozwałkować, wyciąć górną część torby, łatkę, dowolną figurę na łatce (mam serce) i zwinąć nici na łatkę. A także skręcamy linę do torby rękami. Cały wystrój + samo ciasto, wkładamy na chwilę do lodówki do zestalenia. Następnie wyjmujemy i za pomocą kropelek wody przyklejamy wystrój do torby. Pod górną częścią torby kładziemy folię, aby nadać kształt. Ponownie zastygamy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po całkowitym zestaleniu mastyksu na wierzchu układamy zakupione cukierki czekoladowe-monety. Jeśli chcesz, aby torba świeciła, rozcieńczyć wódkę 1: 1 miodem i posmarować pędzlem (wódka wyparuje, a połysk pozostanie). Ciesz się naszym arcydziełem. Bon Appetit!

Herbata, Kawa, Kakao, ciepłe mleko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy