ciasto warstwowe z pstrągiem i szpinakiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Na patelni roztop masło.
Krok 2:

Rozłóż szpinak.
Krok 3:

Puść szpinak do miękkości.
Krok 4:

Filet z czerwonej ryby pokrojony w kostkę. Jeśli Tekstura mrożonej ryby jest bardzo zła, po prostu posiekaj nożem, tak jak siekasz warzywa. Alternatywnie: koledzy próbowali z rybami w puszkach. Ale ze względu na suchość dodano śmietanę. Kości zostały naturalnie usunięte. Wyszło też nieźle.
Krok 5:

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej ciasto. Cofając się o 2,5 cm od krawędzi, nie przecinaj całkowicie boków.
Krok 6:

Rozłóż szpinak na cieście. Połóż łososia na wierzchu.
Krok 7:

Posyp serem.
Krok 8:

Rozcieńczyć żółtko w ½ łyżki wody. Nasmaruj boki tą mieszanką.
Krok 9:

Piec przez 20-25 minut, aż się ugotuje. W tym czasie boki podniosą się i zarumienią.
Krok 10:

Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

