bułeczki truskawkowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Rozmrozić truskawki.
2. W ciepłym mleku dokładnie rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, zrobić płynne ciasto, przykryć i umieścić w ciepłym miejscu na 15 minut. Ma to na celu "ożywienie"drożdży.
3. W tym czasie zrób "Muffin": rozpuść masło, wlej do miski, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, olej roślinny i jajko, wszystko lekko zmiel widelcem.
4. Wlej pół szklanki przesianej mąki do ciasta, wymieszaj, wlej ciasto, wymieszaj, dodając stopniowo przesianą mąkę, zagnieść ciasto, gładkie i miękkie, nie przerywać mocno mąką.
5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do ciepłego miejsca na 1 godzinę lub dłużej, aby zwiększyło się 2 razy.
6. Zagnieść ciasto, podzielić na 8-10 równych części.
7. Włącz piekarnik na 180 stopni, przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem.
8. Rozwałkuj tortillę, wykonaj nacięcia po bokach, jak pokazano na zdjęciu
9. Połóż trochę truskawek na środku, posyp cukrem na wierzchu.
10. Rzuć jedną krawędź cięcia na przeciwną.
11. A drugi na drugą stronę.
12. Ułóż gotowe bułki na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie.
13. Posmaruj bułki jajkiem, natychmiast włóż do jeszcze ciepłego piekarnika.
piec na złoty kolor.
gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem.
2. W ciepłym mleku dokładnie rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, zrobić płynne ciasto, przykryć i umieścić w ciepłym miejscu na 15 minut. Ma to na celu "ożywienie"drożdży.
3. W tym czasie zrób "Muffin": rozpuść masło, wlej do miski, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, olej roślinny i jajko, wszystko lekko zmiel widelcem.
4. Wlej pół szklanki przesianej mąki do ciasta, wymieszaj, wlej ciasto, wymieszaj, dodając stopniowo przesianą mąkę, zagnieść ciasto, gładkie i miękkie, nie przerywać mocno mąką.
5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do ciepłego miejsca na 1 godzinę lub dłużej, aby zwiększyło się 2 razy.
6. Zagnieść ciasto, podzielić na 8-10 równych części.
7. Włącz piekarnik na 180 stopni, przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem.
8. Rozwałkuj tortillę, wykonaj nacięcia po bokach, jak pokazano na zdjęciu
9. Połóż trochę truskawek na środku, posyp cukrem na wierzchu.
10. Rzuć jedną krawędź cięcia na przeciwną.
11. A drugi na drugą stronę.
12. Ułóż gotowe bułki na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie.
13. Posmaruj bułki jajkiem, natychmiast włóż do jeszcze ciepłego piekarnika.
piec na złoty kolor.
gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g