bułeczki truskawkowe

nadzienie Truskawkowe do bułek jest idealne. Wreszcie znalazłem zastosowanie mrożonych truskawek
dream_891Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 70 % 32 g
217 kcal
IG: 9 / 3 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
1. Rozmrozić truskawki.
2. W ciepłym mleku dokładnie rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, zrobić płynne ciasto, przykryć i umieścić w ciepłym miejscu na 15 minut. Ma to na celu "ożywienie"drożdży.
3. W tym czasie zrób "Muffin": rozpuść masło, wlej do miski, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, olej roślinny i jajko, wszystko lekko zmiel widelcem.
4. Wlej pół szklanki przesianej mąki do ciasta, wymieszaj, wlej ciasto, wymieszaj, dodając stopniowo przesianą mąkę, zagnieść ciasto, gładkie i miękkie, nie przerywać mocno mąką.
5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do ciepłego miejsca na 1 godzinę lub dłużej, aby zwiększyło się 2 razy.
6. Zagnieść ciasto, podzielić na 8-10 równych części.
7. Włącz piekarnik na 180 stopni, przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem.
8. Rozwałkuj tortillę, wykonaj nacięcia po bokach, jak pokazano na zdjęciu
9. Połóż trochę truskawek na środku, posyp cukrem na wierzchu.
10. Rzuć jedną krawędź cięcia na przeciwną.
11. A drugi na drugą stronę.
12. Ułóż gotowe bułki na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie.
13. Posmaruj bułki jajkiem, natychmiast włóż do jeszcze ciepłego piekarnika.
piec na złoty kolor.
gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy