Gniazda ziemniaczane z grzybami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz ziemniaki, ugotuj. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce, wyciśnij czosnek przez prasę. Grzyby umyć, obrać, pokroić w kostkę. Smażyć grzyby na oleju, dodać cebulę, marchewkę, czosnek, przyprawy, wymieszać i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj śmietanę, przytrzymaj na kuchence przez 10 minut.
Krok 2:
Ugotuj tłuczone ziemniaki, dodając sól, mleko, żółtko. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż tłuczone ziemniaki w postaci oddzielnych gniazd z wycięciem pośrodku. Umieść nadzienie grzybowe na środku każdego gniazda. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na 15-20 minut.
Krok 3:
Udekoruj gotowe gniazda ziemniaczane do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g