skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki potrzebne do gotowania.
Krok 2:
Zimne masło pokroić w kostkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli, posiekaj nożem z masłem na okruchy.
Krok 3:
Ubij jajko widelcem, wymieszaj z kruszonką mąki, zagniataj ciasto.
Krok 4:
Zawiń ciasto w folię i wyślij do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Pokrój dynię w kostkę,polej mlekiem. Gotuj przez 15 minut, dodaj cukier, cukier waniliowy i gotuj do miękkości. Ostudzić. Lepiej jest wziąć dynię odmian gałki muszkatołowej (nadzienie będzie jaśniejsze i bardziej aromatyczne), ale z braku mam zwykłą zimę.
Krok 6:
Ciasto włożyć do formy, nakłuć widelcem.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przykryj ciasto pergaminem i wlej ładunek, aby się nie podniósł. Piec przez 20-25 minut, aby krawędzie były lekko zrumienione (spójrz na piekarnik!)
Krok 8:
Ubij schłodzoną dynię z mlekiem w puree, włóż kilka łyżek do osobnego pojemnika, wymieszaj z jajkiem. Wlać z powrotem. Dodaj cynamon do smaku, sok z cytryny i skórkę (to już moja otsebyatina, uwielbiam kwaśność w deserach))). Jeśli nagle puree jest płynne, dodaj 1 łyżkę kaszy manny.
Krok 9:
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź trochę. Wlać nadzienie, obniżyć temperaturę piekarnika do 160-170 stopni. Piec przez kolejne 30 minut. W gotowym tarcie nadzienie na środku powinno lekko drżeć. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 10:
Voila! Bon appeti!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g