dyniowa Francuska tarta z dyni autorstwa Jamiego Olivera

wspaniały deser z pyszną i zdrową dynią! Od dawna szukałem czegoś, co można ugotować z dyni... Znalazłem francuską tartę według przepisu Jamiego Olivera. Fajnie było spróbować, ale naturalnie z własnymi korektami. Piekła na rocznicę naszego ślubu-mój mąż jest zachwycony! Spróbuj I ty.
KunaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 68 % 26 g
194 kcal
IG: 4 / 4 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki potrzebne do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło pokroić w kostkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli, posiekaj nożem z masłem na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko widelcem, wymieszaj z kruszonką mąki, zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń ciasto w folię i wyślij do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój dynię w kostkę,polej mlekiem. Gotuj przez 15 minut, dodaj cukier, cukier waniliowy i gotuj do miękkości. Ostudzić. Lepiej jest wziąć dynię odmian gałki muszkatołowej (nadzienie będzie jaśniejsze i bardziej aromatyczne), ale z braku mam zwykłą zimę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto włożyć do formy, nakłuć widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przykryj ciasto pergaminem i wlej ładunek, aby się nie podniósł. Piec przez 20-25 minut, aby krawędzie były lekko zrumienione (spójrz na piekarnik!)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij schłodzoną dynię z mlekiem w puree, włóż kilka łyżek do osobnego pojemnika, wymieszaj z jajkiem. Wlać z powrotem. Dodaj cynamon do smaku, sok z cytryny i skórkę (to już moja otsebyatina, uwielbiam kwaśność w deserach))). Jeśli nagle puree jest płynne, dodaj 1 łyżkę kaszy manny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź trochę. Wlać nadzienie, obniżyć temperaturę piekarnika do 160-170 stopni. Piec przez kolejne 30 minut. W gotowym tarcie nadzienie na środku powinno lekko drżeć. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Voila! Bon appeti!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy