tartaletki twarogowe z pieczarkami i serem

pyszna i apetyczna przekąska na świąteczny stół. Spróbuj! Bardzo smaczne, obfite danie, które nadaje się na urodziny lub inne uroczystości. Plusem tartletów jest to, że można je upiec z wyprzedzeniem - pozwala to zaplanować etapy przygotowań do wakacji. Ogólnie rzecz biorąc, tartaletki urozmaicają dekorację stołu, ponieważ można je nadziewać i dekorować na różne sposoby. W tym przepisie proponuję napełnić je pieczarkami i serem. Ta kombinacja jest korzystna dla wszystkich. Spróbuj, a nie zawiedziesz się! Z podanej liczby produktów otrzymuję 40 sztuk tartaletek. Czasami trochę mniej, czasem więcej.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 52 % 26 g
węglowodany 30 % 15 g
326 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę kroimy w małe kostki, smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym i wkładamy do miski lub innego pojemnika do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć drobno posiekane pieczarki na tym samym oleju. Dodaj masło, śmietanę lub śmietanę, pieprz, sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj grzyby do cebuli. Jeśli chcesz uzyskać mniej tłuste nadzienie, przewróć je na sito, nadmiar oleju spłynie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do przygotowania ciasta potrzebujemy tylko 3 produktów w stosunku 1: 1: 1. Są to mąka, twaróg i masło lub margaryna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie posiekaj masło lub margarynę nożem, przetrzyj twarożek przez sito (nawiasem mówiąc, możesz go zmielić tłuczkiem do ziemniaków, nie będzie gorzej!), przesiać mąkę. Przełóż masło lub margarynę z częścią mąki przez palce, dodaj przygotowany twaróg. Następnie wlej resztę mąki i zagniataj delikatne, jednorodne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy lub chowamy w torbie i lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zwijamy w kulkę, chowamy w plastikowej torbie, w lodówce na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto o grubości 0,3-0,4 cm, wybierz szablon koła (spodek, pokrywka, szklanka) o średnicy nieco większej niż formy, w których będziemy piec tartaletki. Wytnij koła tego samego rozmiaru zgodnie z szablonem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy okrąg ciasta do każdej formy, mielimy na formie, wykonujemy kilka nakłuć widelcem na dnie przyszłych tartaletek. Kładziemy formy na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika. Pieczemy tartaletki w temperaturze 180 stopni. do lekko rumianego koloru, nie zapominając, że nadal będą w piekarniku wraz z nadzieniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe tartaletki są lekko schłodzone, aby wygodnie było je napełnić. Wypełnij gotowym nadzieniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp nadziewane tartaletki startym serem i wyślij do piekarnika, aż się rozpuści. Rozłóż na tacy lub dużym naczyniu i podawaj jeszcze ciepłe. Schłodzone są również smaczne.

tartaletki można upiec z wyprzedzeniem, ostudzić. A w dniu przyjęcia gości napełnij nadzieniem, szybko upiecz i podawaj. Tartaletki można upiec na przyszłość, schłodzić i przechowywać przez chwilę w ciemnym, suchym miejscu (myślę, że kilka tygodni). Miałem to raz. Zwykle są zjadane błyskawicznie, coś może pozostać na drugi dzień, ale nie więcej. :)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy