skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania nadzienia.
Krok 2:
Cebulę kroimy w małe kostki, smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym i wkładamy do miski lub innego pojemnika do ostygnięcia.
Krok 3:
Smażyć drobno posiekane pieczarki na tym samym oleju. Dodaj masło, śmietanę lub śmietanę, pieprz, sól.
Krok 4:
Teraz dodaj grzyby do cebuli. Jeśli chcesz uzyskać mniej tłuste nadzienie, przewróć je na sito, nadmiar oleju spłynie.
Krok 5:
Do przygotowania ciasta potrzebujemy tylko 3 produktów w stosunku 1: 1: 1. Są to mąka, twaróg i masło lub margaryna.
Krok 6:
Wstępnie posiekaj masło lub margarynę nożem, przetrzyj twarożek przez sito (nawiasem mówiąc, możesz go zmielić tłuczkiem do ziemniaków, nie będzie gorzej!), przesiać mąkę. Przełóż masło lub margarynę z częścią mąki przez palce, dodaj przygotowany twaróg. Następnie wlej resztę mąki i zagniataj delikatne, jednorodne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy lub chowamy w torbie i lodówce.
Krok 7:
Ciasto zwijamy w kulkę, chowamy w plastikowej torbie, w lodówce na 30 minut.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto o grubości 0,3-0,4 cm, wybierz szablon koła (spodek, pokrywka, szklanka) o średnicy nieco większej niż formy, w których będziemy piec tartaletki. Wytnij koła tego samego rozmiaru zgodnie z szablonem.
Krok 9:
Wkładamy okrąg ciasta do każdej formy, mielimy na formie, wykonujemy kilka nakłuć widelcem na dnie przyszłych tartaletek. Kładziemy formy na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika. Pieczemy tartaletki w temperaturze 180 stopni. do lekko rumianego koloru, nie zapominając, że nadal będą w piekarniku wraz z nadzieniem.
Krok 10:
Gotowe tartaletki są lekko schłodzone, aby wygodnie było je napełnić. Wypełnij gotowym nadzieniem.
Krok 11:
Posyp nadziewane tartaletki startym serem i wyślij do piekarnika, aż się rozpuści. Rozłóż na tacy lub dużym naczyniu i podawaj jeszcze ciepłe. Schłodzone są również smaczne.
tartaletki można upiec z wyprzedzeniem, ostudzić. A w dniu przyjęcia gości napełnij nadzieniem, szybko upiecz i podawaj. Tartaletki można upiec na przyszłość, schłodzić i przechowywać przez chwilę w ciemnym, suchym miejscu (myślę, że kilka tygodni). Miałem to raz. Zwykle są zjadane błyskawicznie, coś może pozostać na drugi dzień, ale nie więcej. :)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g