skład / składniki
metoda gotowania
do miski dodaj drożdże, cukier 1 łyżka, mąkę 0,5 łyżeczki i ciepłe mleko. Wymieszaj wszystko, aby nie było grudek. Umieść powstałe ciasto w ciepłym miejscu. Przykryj wierzch serwetką. Kiedy ciasto ma czapkę, drożdże są aktywowane, możesz z nimi pracować.
ubij jajka z cukrem osobno mikserem. Roztop masło. Wymieszaj ciepłe stopione masło z jajkami i ciastem, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, którą lepiej wcześniej przesiać. Zagnieść ciasto i wyjąć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.
nasze bułeczki będą miały kształt kłosków. Jest piękny i dość prosty. Najpierw rozwałkuj kawałek ciasta na prostokąt o grubości 0,5 cm, mentalnie podziel prostokąt na 3 części wzdłuż. W środku będzie mleko skondensowane i przeciąć obie krawędzie na paski, a następnie po prostu warkocz je, nakładając na siebie nadzienie w środku. Dostaniesz taką choinkę. Ściśnij bułkę na dole, aby nadzienie nie wyciekło.
wizualnie podziel na trzy części pionowo i wykonaj nacięcia z obu stron w jodełkę, paski 0,5-1 cm, nie dotykaj środka – tam umieścimy nadzienie. Zamiast zwykłego skondensowanego mleka możesz wziąć gotowane.
połóż bułki na pergaminie, Rozgrzej piekarnik do 180-200 ° C, piecz przez 25 minut. Następnie posmaruj bułki jajkiem i zrumień je do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g