tarta Wiśniowa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier 200 g.
2. Wymieszaj mąkę z zimnym masłem i zmiel, aby uzyskać luźne okruchy. Należy to zrobić dość szybko, aby olej nie miał czasu na rozgrzanie. Dodaj jajko i śmietanę.
3. Zagnieść delikatne, gładkie ciasto. Zwijamy go w kulkę i wkładamy do lodówki na 40 minut.
4. Gotowe ciasto układamy w naczyniu do pieczenia (mam rozłączne, o średnicy około 28 cm) i palcami wygładzamy warstwę ciasta, tworząc boki o wysokości około 1,5–2 cm.
5. Wyjmujemy formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy, nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy formę folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
6. W tym czasie zajmiemy się nadzieniem. Usuń nasiona z wiśni. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wprowadzamy skrobię i ponownie dobrze mieszamy.
7. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy (nie trzeba doprowadzać do wrzenia), ciągle mieszając. Okazuje się, że jest to bardzo gęsta galaretka.
8. Wyjmujemy półfabrykat z ciasta z piekarnika i kładziemy na nim nadzienie. Ponownie włóż do piekarnika na 20 minut w tej samej temperaturze, nie przykrywaj folią.
9. Schłodzić gotowe ciasto i pokroić. Soczysty i aromatyczny deser jest gotowy.
2. Wymieszaj mąkę z zimnym masłem i zmiel, aby uzyskać luźne okruchy. Należy to zrobić dość szybko, aby olej nie miał czasu na rozgrzanie. Dodaj jajko i śmietanę.
3. Zagnieść delikatne, gładkie ciasto. Zwijamy go w kulkę i wkładamy do lodówki na 40 minut.
4. Gotowe ciasto układamy w naczyniu do pieczenia (mam rozłączne, o średnicy około 28 cm) i palcami wygładzamy warstwę ciasta, tworząc boki o wysokości około 1,5–2 cm.
5. Wyjmujemy formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy, nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy formę folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
6. W tym czasie zajmiemy się nadzieniem. Usuń nasiona z wiśni. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wprowadzamy skrobię i ponownie dobrze mieszamy.
7. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy (nie trzeba doprowadzać do wrzenia), ciągle mieszając. Okazuje się, że jest to bardzo gęsta galaretka.
8. Wyjmujemy półfabrykat z ciasta z piekarnika i kładziemy na nim nadzienie. Ponownie włóż do piekarnika na 20 minut w tej samej temperaturze, nie przykrywaj folią.
9. Schłodzić gotowe ciasto i pokroić. Soczysty i aromatyczny deser jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g