ciasto truskawkowo-twarogowo-jogurtowe
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Aby przygotować ciasto, weź 3 jajka, ubij z cukrem, dodaj wanilinę i mąkę. Zagniatamy nie strome ciasto.
2. Nasmaruj dzieloną formę olejem roślinnym i wlej do niej powstałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
3. Pozostawiamy powstałe ciasto w postaci rozłącznej i gdy jest ciepłe, moczymy je syropem truskawkowym lub po prostu słodzoną wodą.
4. Aby zrobić suflet, wymieszaj twaróg, jogurt i cukier w misce. ubij wszystko dobrze blenderem, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek.
5. Żelatynę należy namoczyć w wodzie, aby pęczniała. Następnie należy go stopić (wkładam do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę.w temperaturze 600 stopni).
6. Dodaj stopioną żelatynę do mieszanki twarogu i jogurtu. I delikatnie wymieszaj.
7. Wlać powstałą mieszaninę na namoczone ciasto.
8. Dopóki suflet nie stwardnieje, rozłóż truskawki na wierzchu, aby trochę utonęły.
9. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. W razie potrzeby możesz dodatkowo ozdobić według własnych upodobań.
2. Nasmaruj dzieloną formę olejem roślinnym i wlej do niej powstałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
3. Pozostawiamy powstałe ciasto w postaci rozłącznej i gdy jest ciepłe, moczymy je syropem truskawkowym lub po prostu słodzoną wodą.
4. Aby zrobić suflet, wymieszaj twaróg, jogurt i cukier w misce. ubij wszystko dobrze blenderem, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek.
5. Żelatynę należy namoczyć w wodzie, aby pęczniała. Następnie należy go stopić (wkładam do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę.w temperaturze 600 stopni).
6. Dodaj stopioną żelatynę do mieszanki twarogu i jogurtu. I delikatnie wymieszaj.
7. Wlać powstałą mieszaninę na namoczone ciasto.
8. Dopóki suflet nie stwardnieje, rozłóż truskawki na wierzchu, aby trochę utonęły.
9. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. W razie potrzeby możesz dodatkowo ozdobić według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g