ciasto truskawkowo-twarogowo-jogurtowe

przysmak w sezonie truskawkowym. Domowe docenią! Kiedy truskawki mają dużo jedzenia i zaparzają pachnący dżem, możesz rozpieszczać krewnych pysznym deserem!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 57 % 20 g
166 kcal
IG: 5 / 5 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
1. Aby przygotować ciasto, weź 3 jajka, ubij z cukrem, dodaj wanilinę i mąkę. Zagniatamy nie strome ciasto.
2. Nasmaruj dzieloną formę olejem roślinnym i wlej do niej powstałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
3. Pozostawiamy powstałe ciasto w postaci rozłącznej i gdy jest ciepłe, moczymy je syropem truskawkowym lub po prostu słodzoną wodą.
4. Aby zrobić suflet, wymieszaj twaróg, jogurt i cukier w misce. ubij wszystko dobrze blenderem, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek.
5. Żelatynę należy namoczyć w wodzie, aby pęczniała. Następnie należy go stopić (wkładam do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę.w temperaturze 600 stopni).
6. Dodaj stopioną żelatynę do mieszanki twarogu i jogurtu. I delikatnie wymieszaj.
7. Wlać powstałą mieszaninę na namoczone ciasto.
8. Dopóki suflet nie stwardnieje, rozłóż truskawki na wierzchu, aby trochę utonęły.
9. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. W razie potrzeby możesz dodatkowo ozdobić według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy