zamknięta Pizza Calzone z kurczakiem i grzybami

Oryginalna forma pizzy podbije Cię swoim soczystym nadzieniem! Niezwykle smaczne danie: nadzienie jest smaczne, soczyste, o przyjemnym aromacie składników i przypraw. Ciasto jest miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, po prostu polizaj palce! Ciasto pasuje świetnie, jest bardzo miękkie, elastyczne, bardzo proste i łatwe w obróbce. Pizza okazuje się piękna, rumiana, można ją jeść w kręgu rodzinnym i można ją zaoferować gościom. Pozostały mi tylko przyjemne wrażenia z tego przepisu! Teraz często będę gotować taką pizzę. Zabawna nazwa tego dania nie bez powodu przypomina słowo "kalesony", ponieważ z włoskiego tłumaczy się je jako "spodnie", prawdopodobnie dzięki temu, że cienkie ciasto jest ciasne, rozciągnięte na nadzieniu. To dlatego, że pizza jest zamknięta, okazuje się niezwykle soczysta, ponieważ nadzienie w niej nie wysycha. Nawiasem mówiąc, w nim, podobnie jak w tradycyjnej pizzy, możesz umieścić różne nadzienia,
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 56 % 19 g
174 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie produktów do testu. Przesiej mąkę.Zamiast mleka możesz wziąć wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże, sól i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku lub wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do mieszanki mleczno-drożdżowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść plastikowe ciasto, zwinąć w kulkę, przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie bierzemy się za nadzienie. Przede wszystkim lekko smażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego (1-2 łyżki stołowe) obrane, umyte i pokrojone pieczarki.Odstawiamy je do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój wstępnie smażone lub wędzone mięso z kurczaka (mam smażony filet), pomidory - półkola,oliwki - pierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnym pojemniku wymieszaj wszystkie składniki nadzienia: oliwki, pomidory, mięso z kurczaka,schłodzone pieczarki (ostrożnie wyjmij je z patelni, bez oleju), ser, cebulę pokrojoną w pierścienie lub półpierścienie. Dodaj, dodaj przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wracamy do testu. Powinien pasować 2-3 razy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bez wyrabiania wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy je na okrągłą warstwę o grubości 4 mm (z podanej liczby składników dostałem 3 kawałki ciasta. Rozwałkowałem 3 warstwy na 3 calzone). Wizualnie podziel warstwę ciasta na 2 połówki. Na jednym z nich kładziemy nadzienie. Oczywiste jest, że dla 3 calzone podzieliłem nadzienie na 3 równe części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj nadzienie wolną połową warstwy, ostrożnie ściśnij krawędzie. Wykonujemy 3 nacięcia. Posmaruj jajkiem.Pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż calzone na blasze do pieczenia, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i piecz przez 30 minut na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj calzone na gorąco z ziołami. Spróbuj, jest niesamowicie pyszny! Nawiasem mówiąc, ta pizza jest pyszna i schłodzona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy