skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie produktów do testu. Przesiej mąkę.Zamiast mleka możesz wziąć wodę.
Krok 2:
Drożdże, sól i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku lub wodzie.
Krok 3:
Przesiej mąkę do mieszanki mleczno-drożdżowej.
Krok 4:
Zagnieść plastikowe ciasto, zwinąć w kulkę, przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 5:
W tym czasie bierzemy się za nadzienie. Przede wszystkim lekko smażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego (1-2 łyżki stołowe) obrane, umyte i pokrojone pieczarki.Odstawiamy je do ostygnięcia.
Krok 6:
Pokrój wstępnie smażone lub wędzone mięso z kurczaka (mam smażony filet), pomidory - półkola,oliwki - pierścienie.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
W osobnym pojemniku wymieszaj wszystkie składniki nadzienia: oliwki, pomidory, mięso z kurczaka,schłodzone pieczarki (ostrożnie wyjmij je z patelni, bez oleju), ser, cebulę pokrojoną w pierścienie lub półpierścienie. Dodaj, dodaj przyprawy.
Krok 9:
Wracamy do testu. Powinien pasować 2-3 razy.
Krok 10:
Bez wyrabiania wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy je na okrągłą warstwę o grubości 4 mm (z podanej liczby składników dostałem 3 kawałki ciasta. Rozwałkowałem 3 warstwy na 3 calzone). Wizualnie podziel warstwę ciasta na 2 połówki. Na jednym z nich kładziemy nadzienie. Oczywiste jest, że dla 3 calzone podzieliłem nadzienie na 3 równe części.
Krok 11:
Przykryj nadzienie wolną połową warstwy, ostrożnie ściśnij krawędzie. Wykonujemy 3 nacięcia. Posmaruj jajkiem.Pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.
Krok 12:
Rozłóż calzone na blasze do pieczenia, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i piecz przez 30 minut na złoty kolor.
Krok 13:
Podawaj calzone na gorąco z ziołami. Spróbuj, jest niesamowicie pyszny! Nawiasem mówiąc, ta pizza jest pyszna i schłodzona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g