Ciasto Rydzyk
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
krok1:
najpierw ubij jajka z cukrem (lepiej, jeśli jajka są zimne), a następnie dodaj miód i dobrze wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia i włóż mieszaninę do ognia.
krok2:
doprowadzamy tę masę do wrzenia, ciągle mieszając
Krok3:
zdejmij z ognia i dodaj (mieszając) mąkę, musisz dodawać stopniowo. Ciasto powinno uzyskać jednorodną konsystencję i przypominać plastelinę.
Krok4:
ciasto dzielimy na kawałki, wszystko zależy od tego, jaką masz formę do pieczenia-dzielę na 8 części, zwijam w kulki.
rozwałkuj kulki w cienkie warstwy i piecz przez kilka minut w piekarniku, aż się zrumienią.
Krok5:
gorące ciasta natychmiast cięte, gładkie. Okrążam talerz o pożądanym rozmiarze na pergaminie, wycinam szablon i wyrównuję go. Siekam kawałki na okruchy, służy do posypania ciasta.
Krok6:
Przygotuj Krem.
do śmietany ubij masło, mleko skondensowane i śmietanę.
krem należy nakładać na dobrze schłodzone ciasta, w przeciwnym razie krem może kapać.
najpierw ubij jajka z cukrem (lepiej, jeśli jajka są zimne), a następnie dodaj miód i dobrze wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia i włóż mieszaninę do ognia.
krok2:
doprowadzamy tę masę do wrzenia, ciągle mieszając
Krok3:
zdejmij z ognia i dodaj (mieszając) mąkę, musisz dodawać stopniowo. Ciasto powinno uzyskać jednorodną konsystencję i przypominać plastelinę.
Krok4:
ciasto dzielimy na kawałki, wszystko zależy od tego, jaką masz formę do pieczenia-dzielę na 8 części, zwijam w kulki.
rozwałkuj kulki w cienkie warstwy i piecz przez kilka minut w piekarniku, aż się zrumienią.
Krok5:
gorące ciasta natychmiast cięte, gładkie. Okrążam talerz o pożądanym rozmiarze na pergaminie, wycinam szablon i wyrównuję go. Siekam kawałki na okruchy, służy do posypania ciasta.
Krok6:
Przygotuj Krem.
do śmietany ubij masło, mleko skondensowane i śmietanę.
krem należy nakładać na dobrze schłodzone ciasta, w przeciwnym razie krem może kapać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g