skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować bazę. Aby to zrobić, zmiel płatki owsiane w młynku do kawy. Wymieszaj je w misce z dwoma białkami i wodą. Otrzymasz elastyczne ciasto. Pozostaw na 10 minut, aby płatki owsiane trochę puchły. Następnie włóż ciasto do naczynia do pieczenia lekko nasmarowanego oliwą z oliwek. Delikatnie wygładź, uformuj boki. Przekłuj ponownie na całym obwodzie widelcem, aby nie tworzyły się bąbelki i wyślij do piekarnika nagrzanego do 175 C na 15 minut.
podczas pieczenia bazy rozpuść miód. Można to zrobić na przykład w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj mrożone wiśnie z połową miodu. (Jeśli boisz się, że wiśnie dadzą dużo soku podczas pieczenia, a najprawdopodobniej tak będzie, lepiej najpierw rozmrozić i lekko wycisnąć.) W osobnej misce wymieszaj pozostały miód z białkiem jaja i twarogiem.
lekko schłodzić gotową podstawę, położyć na niej masę twarogową, równomiernie ją rozprowadzić. Ostrożnie ułóż wiśnie na wierzchu. Włóż tartę do piekarnika, piecz przez około pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Płatki owsiane - 374 kcal/100g
- Herkules gotowany - 91 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g