skład / składniki
metoda gotowania
1. Zetrzyj masło o temperaturze pokojowej i wymieszaj z 1,5 szklanki mąki. Następnie wlej pół szklanki kwaśnej śmietany do ciasta i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj sodę, wymieszaj i lekko ugniataj ciasto rękami. Ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk.
2. Obierz jabłka, usuń rdzeń i za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój w cienkie plasterki, podobne do płatków.
3. Rozwałkuj ciasto i uformuj je w pojemnik, w którym będziesz piec ciasto. Połóż ciasto na dnie formy, rozłóż płatki jabłek na wierzchu.
4. W osobnej misce połącz 1 szklankę kwaśnej śmietany, jajko, cukier i 2 łyżki mąki i lekko ubij. Krem o konsystencji powinien być dość płynny. Wypełnij formę ciastem i jabłkami śmietaną.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść tam formę i piecz przez 50 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g