ciasto Cwietajewskie z jabłkami i kwaśną śmietaną

bardzo smaczne ciasto da ci niezapomniane doznania. To ciasto nazywa się cwietajewskim, ponieważ według legendy siostry Cwietajewy przygotowały je na początku XX wieku dla swoich intelektualnych gości. Idealnie jest użyć do jego przygotowania jabłek Antona o ich niezrównanym aromacie i cierpkim smaku.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 65 % 24 g
197 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Zetrzyj masło o temperaturze pokojowej i wymieszaj z 1,5 szklanki mąki. Następnie wlej pół szklanki kwaśnej śmietany do ciasta i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj sodę, wymieszaj i lekko ugniataj ciasto rękami. Ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk.
2. Obierz jabłka, usuń rdzeń i za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój w cienkie plasterki, podobne do płatków.
3. Rozwałkuj ciasto i uformuj je w pojemnik, w którym będziesz piec ciasto. Połóż ciasto na dnie formy, rozłóż płatki jabłek na wierzchu.
4. W osobnej misce połącz 1 szklankę kwaśnej śmietany, jajko, cukier i 2 łyżki mąki i lekko ubij. Krem o konsystencji powinien być dość płynny. Wypełnij formę ciastem i jabłkami śmietaną.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść tam formę i piecz przez 50 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy