Ciasto Jeże
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zmiel żółtka trzema łyżkami śmietany, dodaj zmiękczoną margarynę i 2 szklanki mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na cztery kulki i wstawić do lodówki, zamrażarki na 1,5-2 godziny. Następnie rozwałkuj kulki ciasta o średnicy 2,5 cm i uformuj z nich placki. Piecz placki przez 18-20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
do glazury wymieszaj mleko, kakao i cukier i gotuj do wrzenia, następnie dodaj masło i mieszając, aż zgęstnieje. Zetrzyj gofry na grubej tarce.
zanurz schłodzone placki w glazurze ( glazura szybko twardnieje, dlatego należy ją okresowo podgrzewać na gazie) i zawinąć w gofry.
do glazury wymieszaj mleko, kakao i cukier i gotuj do wrzenia, następnie dodaj masło i mieszając, aż zgęstnieje. Zetrzyj gofry na grubej tarce.
zanurz schłodzone placki w glazurze ( glazura szybko twardnieje, dlatego należy ją okresowo podgrzewać na gazie) i zawinąć w gofry.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g