lasagne z twardym serem i pieczarkami

pyszna i obfita bezmięsna lasagne! Warto spróbować!
AleksandraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 43 % 12 g
158 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.Najpierw zróbmy ciasto lasagne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj produkty.Najpierw zróbmy ciasto lasagne. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól.W środku zrób wgłębienie i rozbij tam jajka, wlej wodę. Dokładnie i starannie zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto jest gotowe! Odstawiamy na 30 minut, a na razie zajmiemy się nadzieniem i sosem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzyby i cebulę obrać, posiekać i smażyć na oleju roślinnym do miękkości. Sól i pieprz do smaku. Zetrzyj ser. Nadzienie do lasagne jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robienie sosu. Roztop masło. Dodaj mąkę i krótko podsmaż. Wlać mleko, sól, pieprz do smaku. Trzepaczką dobrze wymieszaj sos, gotuj regularnie mieszając, aż sos zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw sos do ostygnięcia. Nie martw się, jeśli sos nie zgęstnieje do konsystencji sosu podczas gotowania. Gdy ostygnie, będzie grubszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę i wytnij arkusze o wymaganym kształcie i średnicy.Formujemy lasagne. Nasmaruj spód olejem roślinnym, połóż pierwszy arkusz, grzyby na wierzchu, trochę sera i sosu i ponownie połóż arkusz. W ten sposób zbieramy lasagne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp wierzch lasagne serem i włóż do piekarnika na 30-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser"Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy