skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.Najpierw zróbmy ciasto lasagne.
Krok 2:
Przygotuj produkty.Najpierw zróbmy ciasto lasagne. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól.W środku zrób wgłębienie i rozbij tam jajka, wlej wodę. Dokładnie i starannie zagnieść ciasto.
Krok 3:
Ciasto jest gotowe! Odstawiamy na 30 minut, a na razie zajmiemy się nadzieniem i sosem.
Krok 4:
Grzyby i cebulę obrać, posiekać i smażyć na oleju roślinnym do miękkości. Sól i pieprz do smaku. Zetrzyj ser. Nadzienie do lasagne jest gotowe.
Krok 5:
Robienie sosu. Roztop masło. Dodaj mąkę i krótko podsmaż. Wlać mleko, sól, pieprz do smaku. Trzepaczką dobrze wymieszaj sos, gotuj regularnie mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 6:
Pozostaw sos do ostygnięcia. Nie martw się, jeśli sos nie zgęstnieje do konsystencji sosu podczas gotowania. Gdy ostygnie, będzie grubszy.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na warstwę i wytnij arkusze o wymaganym kształcie i średnicy.Formujemy lasagne. Nasmaruj spód olejem roślinnym, połóż pierwszy arkusz, grzyby na wierzchu, trochę sera i sosu i ponownie połóż arkusz. W ten sposób zbieramy lasagne.
Krok 8:
Posyp wierzch lasagne serem i włóż do piekarnika na 30-40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser"Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g