skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciasta na tartaletki. Mąkę należy najpierw przesiać. Masło lub margaryna powinny pochodzić z lodówki.
Krok 2:
Wbij jajka do miski z mąką, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Następnie dodaj masło, sól, czarny pieprz i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Gotowe ciasto można łatwo zwinąć w kulkę. Dokręć ciasto folią spożywczą, włóż do lodówki na 40 minut.
Krok 5:
Gdy ciasto dojrzewa w lodówce, przygotowujemy produkty do nadzienia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupy. Rozmrażamy paluszki krabowe, oczyszczamy z folii z tworzywa sztucznego. Sortujemy zielenie, myjemy, strząsamy z niej wodę. Obierz czosnek, umyj.
Krok 6:
Posiekaj małe kostki paluszków krabowych i gotowanych jajek. Pokrój 1-2 patyczki wzdłuż na pół, a następnie ukośnie w paski i odłóż na bok, aby ozdobić gotowe tartaletki.
Krok 7:
Posiekaj koperek i trochę pietruszki, zostaw kilka gałązek do dekoracji. Jeśli ogórek ma twardą skórkę, obierz go. Ogórek kroimy w małe kostki, wyciskamy sok i odsączamy, nie potrzebujemy go w sałatce.
Krok 8:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 9:
Przygotowanie sosu do nadzienia. W filiżance z majonezem (śmietaną lub kwaśną śmietaną) wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj trochę soli (możesz się bez niej obejść, ponieważ majonez jest już słony, paluszki krabowe i ogórki również), dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i posiekane zioła.
Krok 10:
W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Smakujemy. Mamy pyszną sałatkę. Wypełnimy je tartaletami. Wysyłamy sałatkę do lodówki.
Krok 11:
Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek jest zwinięty w warstwę o grubości 0,2-0,3 cm, wybieramy mały spodek (pokrywkę, szklankę) o średnicy nieco większej niż średnica foremek, w których będziemy piec tartaletki. Wytnij koła tego samego rozmiaru pod szablonem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 12:
Włóż każde koło ciasta do formy, zagniataj ciasto wzdłuż dna i boków formy. Formy kładziemy na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika do pieczenia przez 18-20 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Ochładzać.
Krok 13:
Wyjmij gotowe tartaletki z foremek. Tutaj jest ich około połowa całości.
Krok 14:
Wyjmujemy gotową sałatkę z lodówki i napełniamy nią tartaletki. Udekoruj zielenią i specjalnie pozostawionymi paskami paluszków krabowych. Rozłóż tartaletki nadziewane paluszkami krabowymi na dużym naczyniu lub tacy. Zapraszamy gości i rodzinę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g