tartaletki nadziewane paluszkami krabowymi

pyszna i piękna przekąska rozjaśni każdy świąteczny stół! Tartaletki z różnymi dodatkami to kolejny sposób na urozmaicenie świątecznego menu. Ten przepis sugeruje nadzienie paluszkami krabowymi, ale nie zwykłą sałatką z kraba. Tutaj - bardziej oryginalna sałatka z innymi składnikami. Same tartaletki są wykonane z kruchego ciasta na bazie śmietany. To ciasto jest dobre, ponieważ nie moczy się, gdy tartaletki są wypełnione soczystym nadzieniem. To ciasto nadaje się do sałatki z paluszkami krabowymi, marynowanymi ogórkami i twardym serem. Wypróbuj te tartaletki. Mam nadzieję, że ich gust Cię nie zawiedzie! Ze składników podanych w tym przepisie na ciasto uzyskuje się kawałki 50-60 tartaletek. Wypełnienie wystarczy na około połowę produktów (plus/minus). Zwykle pieczę tartaletki 2 razy więcej niż potrzebuję na ucztę. A potem na pozostałe półfabrykaty następnego dnia lub nieco później przygotowuję świeże nadzienie i napełniam nim tartaletki. Rodzina jest zadowolona-wakacje trwają.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 49 % 25 g
282 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciasta na tartaletki. Mąkę należy najpierw przesiać. Masło lub margaryna powinny pochodzić z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do miski z mąką, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj masło, sól, czarny pieprz i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto można łatwo zwinąć w kulkę. Dokręć ciasto folią spożywczą, włóż do lodówki na 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto dojrzewa w lodówce, przygotowujemy produkty do nadzienia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupy. Rozmrażamy paluszki krabowe, oczyszczamy z folii z tworzywa sztucznego. Sortujemy zielenie, myjemy, strząsamy z niej wodę. Obierz czosnek, umyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj małe kostki paluszków krabowych i gotowanych jajek. Pokrój 1-2 patyczki wzdłuż na pół, a następnie ukośnie w paski i odłóż na bok, aby ozdobić gotowe tartaletki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj koperek i trochę pietruszki, zostaw kilka gałązek do dekoracji. Jeśli ogórek ma twardą skórkę, obierz go. Ogórek kroimy w małe kostki, wyciskamy sok i odsączamy, nie potrzebujemy go w sałatce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowanie sosu do nadzienia. W filiżance z majonezem (śmietaną lub kwaśną śmietaną) wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj trochę soli (możesz się bez niej obejść, ponieważ majonez jest już słony, paluszki krabowe i ogórki również), dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i posiekane zioła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Smakujemy. Mamy pyszną sałatkę. Wypełnimy je tartaletami. Wysyłamy sałatkę do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek jest zwinięty w warstwę o grubości 0,2-0,3 cm, wybieramy mały spodek (pokrywkę, szklankę) o średnicy nieco większej niż średnica foremek, w których będziemy piec tartaletki. Wytnij koła tego samego rozmiaru pod szablonem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż każde koło ciasta do formy, zagniataj ciasto wzdłuż dna i boków formy. Formy kładziemy na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika do pieczenia przez 18-20 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Ochładzać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe tartaletki z foremek. Tutaj jest ich około połowa całości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmujemy gotową sałatkę z lodówki i napełniamy nią tartaletki. Udekoruj zielenią i specjalnie pozostawionymi paskami paluszków krabowych. Rozłóż tartaletki nadziewane paluszkami krabowymi na dużym naczyniu lub tacy. Zapraszamy gości i rodzinę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy