skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy świeży kalafior i małą główkę brokułów. Kapustę myjemy w zimnej wodzie, oddzielamy od główki kapusty i dzielimy na kwiatostany.
Krok 2:
Jeśli jest multivarka-piękno. Rozłóż kwiatostany kapusty w misce do gotowania na parze. Gotuj przez 5-10 minut. Kapusta powinna stać się lekko miękka, ale nie doprowadzić do pełnej gotowości. Jeśli nie ma Multivarki, będziesz musiał skorzystać ze sprawdzonej metody gotowania na parze-rondel, woda, durszlak, pokrywka :)
Krok 3:
W tym czasie spokojnie zetrzyj twardy ser na grubej tarce.
Krok 4:
Po wyznaczonym czasie gotowania kapusty na parze-spuść wodę z miski multicookera, przykryj spód folią i połóż tam półgotowaną kapustę.
Krok 5:
Całość lekko solimy i kładziemy na wierzchu małe kawałki masła lub posypujemy oliwą. Następnie posyp tartym serem i ziołami.
Krok 6:
Wysyłamy do pieczenia w piekarniku lub w multicookerze (tryb pieczenia) przez 3-5 minut. Wyjmujemy, razem z folią przenosimy na talerz i podajemy do stołu! Kapusta MIG zjada i pojawia się pytanie o dodatek :) Jeśli chcesz, możesz dodać marchewkę, groszek lub inne składniki do przepisu, jak chcesz. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g