warzywa pieczone w folii

pyszny i bardzo prosty przepis w domowej skarbonce. Chcę podzielić się przepisem na gotowanie pieczonych warzyw. A w naszym przypadku-kapusta.
GurmmmanAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 36 % 5 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy świeży kalafior i małą główkę brokułów. Kapustę myjemy w zimnej wodzie, oddzielamy od główki kapusty i dzielimy na kwiatostany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli jest multivarka-piękno. Rozłóż kwiatostany kapusty w misce do gotowania na parze. Gotuj przez 5-10 minut. Kapusta powinna stać się lekko miękka, ale nie doprowadzić do pełnej gotowości. Jeśli nie ma Multivarki, będziesz musiał skorzystać ze sprawdzonej metody gotowania na parze-rondel, woda, durszlak, pokrywka :)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie spokojnie zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po wyznaczonym czasie gotowania kapusty na parze-spuść wodę z miski multicookera, przykryj spód folią i połóż tam półgotowaną kapustę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Całość lekko solimy i kładziemy na wierzchu małe kawałki masła lub posypujemy oliwą. Następnie posyp tartym serem i ziołami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy do pieczenia w piekarniku lub w multicookerze (tryb pieczenia) przez 3-5 minut. Wyjmujemy, razem z folią przenosimy na talerz i podajemy do stołu! Kapusta MIG zjada i pojawia się pytanie o dodatek :) Jeśli chcesz, możesz dodać marchewkę, groszek lub inne składniki do przepisu, jak chcesz. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy