pieczarki z pomidorami i masłem czosnkowym

bogaty smak grzybów uzupełniony jest serem pomidorowym, bazylią. Smakowity. Danie o wyrafinowanym smaku jest przygotowywane bardzo łatwo, nadaje się na kolację. Dodatkiem do grzybów jest nie tylko pachnący olej czosnkowy, ale także sos z octu balsamicznego.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 42 % 13 g
170 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 230-250 stopni. Oczyść grzyby, oddziel nogi (można ich użyć na przykład do zupy grzybowej). Roztop masło, dodaj posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Za pomocą pędzla posmaruj czapki grzybów na zewnątrz przygotowaną mieszanką i połóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, natłuszczoną stroną do dołu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij każdą czapkę plasterkami mozzarelli i kawałkami pomidorków koktajlowych i piecz, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru (około 15-20 minut). Aby ser się nie przypalił, przykryj wierzch folią. Pokrój liście bazylii w cienkie wstążki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj brązowy cukier i ocet balsamiczny w małym rondlu i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 5 do 8 minut lub do momentu, aż mieszanina zgęstnieje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podawaj nadziewane grzyby posypane bazylią i solą morską do smaku, skropione syropem z octu balsamicznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy