skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 230-250 stopni. Oczyść grzyby, oddziel nogi (można ich użyć na przykład do zupy grzybowej). Roztop masło, dodaj posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Za pomocą pędzla posmaruj czapki grzybów na zewnątrz przygotowaną mieszanką i połóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, natłuszczoną stroną do dołu.
Krok 2:
Napełnij każdą czapkę plasterkami mozzarelli i kawałkami pomidorków koktajlowych i piecz, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru (około 15-20 minut). Aby ser się nie przypalił, przykryj wierzch folią. Pokrój liście bazylii w cienkie wstążki.
Krok 3:
Wymieszaj brązowy cukier i ocet balsamiczny w małym rondlu i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 5 do 8 minut lub do momentu, aż mieszanina zgęstnieje.
Krok 4:
Podawaj nadziewane grzyby posypane bazylią i solą morską do smaku, skropione syropem z octu balsamicznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g