skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania ciast. Przesiej mąkę. Kefir i jajka są wcześniej wyjmowane z lodówki, podgrzewane do temperatury pokojowej. Cukier granulowany lepiej jest przyjmować z małymi kryształkami.
Krok 2:
Rozbij jajka do głębokiej miski, ubij je trochę bez cukru trzepaczką, dodaj szczyptę soli. Następnie stopniowo dodając cukier, nadal ubijamy, starając się rozpuścić kryształy cukru. Możesz ubić w kombajnie lub mikserze. Otrzymujemy jednorodną masę.
Krok 3:
Wlej część kefiru do masy jajeczno-cukrowej. Wlej sodę do miski z kefirem, bardzo dokładnie wymieszaj, aby soda całkowicie się rozpuściła. Piana zacznie rosnąć w misce-oznacza to, że nastąpiła reakcja i zgasiliśmy sodę. Wlej zawartość miski do miski, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę w częściach do miski, kontynuuj ubijanie, aby nie było grudek.
Krok 5:
Otrzymujemy jednorodne ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przygotuj 2 okrągłe formy do pieczenia ciast. Pokrywamy dno i boki form od wewnątrz, posypujemy je mąką lub mieloną bułką tartą. Wlej połowę ciasta do jednej z form.
Krok 6:
Dodaj przesiany proszek kakaowy do pozostałej połowy ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej gotowe ciasto do przygotowanej formy.
Krok 7:
Formy z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy w ten sposób przez 15 minut, zmniejszamy ciepło do 180 stopni i pieczemy ciasta, aż będą gotowe przez kolejne 25-30 minut (Czas pieczenia zależy od cech konkretnego piekarnika). Następnie schłodzić gotowe ciasta, wyjąć z form, pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Dobrze, jeśli upieksz je z wyprzedzeniem i pozwolisz im leżeć przez jeden dzień. Ciasta staną się gęstsze, łatwiej będzie z nimi pracować.
Krok 8:
W przypadku śmietany w misce ubij gęstą, tłustą śmietanę lub śmietanę z cukrem pudrem.
Krok 9:
Z jasnego ciasta robimy twarz małpy: odetnij nadmiar ciasta od środka czoła (górny punkt ciasta) do policzków ostrym nożem z 2 boków. Nie dotykamy już ciasta, w przeciwnym razie pozostaje nienaruszone. To bardzo proste! Możesz zrobić szablon z wyprzedzeniem i wyciąć ciasto na nim. Pokrój ciasto wzdłuż na 2 części, posmaruj tylko dolne ciasto śmietaną, posyp je kawałkami posiekanych suszonych moreli (dowolnego innego kwaśnego owocu). Przykryj górnym ciastem.
Krok 10:
Resztę śmietany chowamy w lodówce. Przygotuj krem beżowy z gotowanego skondensowanego mleka i masła. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, stanie się miękki. Możesz najpierw ubić masło, a następnie dodać do niego skondensowane mleko w częściach. Krem staje się gęsty i jednolity. Tam stanie się jeszcze grubszy, a później łatwiej będzie równomiernie nałożyć na ciasto.
Krok 11:
Wytnij kawałek pergaminu do pieczenia. Odłamujemy tabliczki czekolady - 4 kawałki białej czekolady, 5 kawałków mlecznej czekolady i wkładamy do dwóch różnych torebek ZIP, które zamykamy bardzo szczelnie. Podgrzewamy wodę na kuchence w rondlu, ale nie do wrzenia, z kolei zanurzamy torby z czekoladą w wodzie. Rozpuść czekoladę do stanu płynnego. Ostrożnie nożyczkami odcinamy bardzo mały róg każdej z torebek, prawie wielkości główki szpilki.
Krok 12:
Na pergamin nakładamy 2 kółka tego samego rozmiaru, rysując je białą czekoladą, wyciskając czekoladę przez otwór w torebce. To będą oczy małpy. Włóż pergamin do lodówki na 3 minuty, aby czekolada zamarzła. Następnie narysuj źrenice z mleczną czekoladą na wierzchu, włóż z powrotem do lodówki. Następnie rysujemy 2 identyczne krople na źrenicach białą czekoladą, aby oczy stały się żywsze. Oto są gotowe! Ponownie wysyłamy pergamin do lodówki.
Krok 13:
Roztopioną mleczną czekoladą rysujemy granicę na twarzy małpy między beżem a kremem czekoladowym, aby ostrożnie nałożyć te 2 kremy na ciasto. Wyjmujemy beżowy krem z lodówki, rozprowadzamy nim dolną część pyska małpy. Roztopioną mleczną czekoladą rysujemy nozdrza małpy. Ciasto wkładamy do lodówki.
Krok 14:
Produkty do kremu czekoladowego. Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło i śmietanę wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem i doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Krok 15:
W łaźni wodnej w małym rondlu rozpuść śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia, dodaj kawałki czekolady, stop ją, ciągle mieszając i nie pozwalając mieszance się zagotować, doprowadź do jednorodnej konsystencji. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej. W misce wymieszaj zmiękczone masło i gotowane mleko skondensowane.
Krok 16:
Dodaj trochę kremowej mieszanki czekoladowej do miski. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 17:
Oto krem czekoladowy: jednorodny i błyszczący. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Krok 18:
Podczas chłodzenia kremu czekoladowego robimy dodatkowe elementy ciasta. Z ciemnego ciasta wycinamy wgłębienie na ciasteczka, odwróconą szklankę lub jakoś inaczej 4 kółka o tej samej średnicy, wyjmujemy resztki śmietany z lodówki, smarujemy nimi kółka. Wysyłamy je do lodówki, aby krem zestalił się.
Krok 19:
Wyjmujemy śnieżki z lodówki, na środku każdego piszemy odpowiednią liczbę kolorowym ołówkiem cukrowym do rysowania na wyrobach cukierniczych. Umieszczając je obok siebie, możemy uzyskać liczbę 2016. Ponownie wysyłamy kółka do lodówki.
Krok 20:
Wyjmujemy resztki beżowego kremu z lodówki na gotowanym skondensowanym mleku i barwimy zielonym barwnikiem spożywczym. Aby to zrobić, w małej ilości przegotowanej wody (Około 1 łyżki.łyżki) rozcieńczamy kryształy zielonego barwnika do całkowitego rozpuszczenia. Doprowadź kolor kremu do pożądanego odcienia, bardzo dokładnie mieszając krem.
Krok 21:
Następnie wytnij 2 kolejne kółka o tej samej średnicy co kółka z cyframi z ciemnego ciasta. Będą nam służyć jako podstawki pod choinki. Wyciskamy zieloną śmietanę ze strzykawki do ciasta lub torby z dyszą gwiazdkową w kółko, spiralnie, stopniowo zwężając zwoje spirali do góry, tworząc ciasto w kształcie choinki. Na szczycie choinki instalujemy gwiazdkę i posypujemy choinkę kolorowym proszkiem. Ciasteczka wkładamy do lodówki, aby krem się nie stopił i dobrze zachował swój kształt.
Krok 22:
Wytnij 2 owale z ciemnego ciasta. Będą uszami małpy. Wyjmujemy krem czekoladowy z lodówki i nakładamy go na uszy z góry iz boków.Krem nakładamy również na górną część pyska małpy i na boczne powierzchnie ciasta na całym jego obwodzie. Posyp uszy brązowym proszkiem, imitując wełnę, zrób małpie fryzurę tym samym proszkiem. Na środku uszu posyp białe płatki kokosowe.
Krok 23:
Robienie oczu małpy. Rysujemy usta małpy czerwonym ołówkiem cukrowym. Wszystko, małpa jest gotowa! Teraz posyp naczynie białymi płatkami kokosowymi, imitując Śnieżkę. Kładziemy choinki po bokach, między nimi układamy kółka z napisem 2016. Deser noworoczny jest gotowy. Smacznego dla Ciebie, Twoich gości i rodziny! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g