Ciasto Małpa

ciasto małpy zachwyci dorosłych i dzieci przy stole noworocznym! Zawsze miło jest angażować się w kulinarną kreatywność w okresie przedświątecznym, zwłaszcza w Nowy Rok, z dziećmi i dla dzieci. W końcu Nowy Rok to magiczne wakacje. Jest w nim specjalna Magia! Dzieci tak na niego czekają, a wielu dorosłych ma nadzieję na przyjemne i Dobre wydarzenia oraz zmiany na lepsze w Nowym Roku. Następny rok według kalendarza wschodniego to rok Ognistej Małpy i chociaż nadejdzie znacznie później, chcę zwrócić uwagę na ciasto urządzone w formie gospodyni 2016. Nawiasem mówiąc, takie ciasto można zrobić na urodziny dziecka...
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 68 % 43 g
320 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania ciast. Przesiej mąkę. Kefir i jajka są wcześniej wyjmowane z lodówki, podgrzewane do temperatury pokojowej. Cukier granulowany lepiej jest przyjmować z małymi kryształkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do głębokiej miski, ubij je trochę bez cukru trzepaczką, dodaj szczyptę soli. Następnie stopniowo dodając cukier, nadal ubijamy, starając się rozpuścić kryształy cukru. Możesz ubić w kombajnie lub mikserze. Otrzymujemy jednorodną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej część kefiru do masy jajeczno-cukrowej. Wlej sodę do miski z kefirem, bardzo dokładnie wymieszaj, aby soda całkowicie się rozpuściła. Piana zacznie rosnąć w misce-oznacza to, że nastąpiła reakcja i zgasiliśmy sodę. Wlej zawartość miski do miski, mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę w częściach do miski, kontynuuj ubijanie, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otrzymujemy jednorodne ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przygotuj 2 okrągłe formy do pieczenia ciast. Pokrywamy dno i boki form od wewnątrz, posypujemy je mąką lub mieloną bułką tartą. Wlej połowę ciasta do jednej z form.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesiany proszek kakaowy do pozostałej połowy ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej gotowe ciasto do przygotowanej formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formy z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy w ten sposób przez 15 minut, zmniejszamy ciepło do 180 stopni i pieczemy ciasta, aż będą gotowe przez kolejne 25-30 minut (Czas pieczenia zależy od cech konkretnego piekarnika). Następnie schłodzić gotowe ciasta, wyjąć z form, pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Dobrze, jeśli upieksz je z wyprzedzeniem i pozwolisz im leżeć przez jeden dzień. Ciasta staną się gęstsze, łatwiej będzie z nimi pracować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przypadku śmietany w misce ubij gęstą, tłustą śmietanę lub śmietanę z cukrem pudrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z jasnego ciasta robimy twarz małpy: odetnij nadmiar ciasta od środka czoła (górny punkt ciasta) do policzków ostrym nożem z 2 boków. Nie dotykamy już ciasta, w przeciwnym razie pozostaje nienaruszone. To bardzo proste! Możesz zrobić szablon z wyprzedzeniem i wyciąć ciasto na nim. Pokrój ciasto wzdłuż na 2 części, posmaruj tylko dolne ciasto śmietaną, posyp je kawałkami posiekanych suszonych moreli (dowolnego innego kwaśnego owocu). Przykryj górnym ciastem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Resztę śmietany chowamy w lodówce. Przygotuj krem beżowy z gotowanego skondensowanego mleka i masła. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, stanie się miękki. Możesz najpierw ubić masło, a następnie dodać do niego skondensowane mleko w częściach. Krem staje się gęsty i jednolity. Tam stanie się jeszcze grubszy, a później łatwiej będzie równomiernie nałożyć na ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij kawałek pergaminu do pieczenia. Odłamujemy tabliczki czekolady - 4 kawałki białej czekolady, 5 kawałków mlecznej czekolady i wkładamy do dwóch różnych torebek ZIP, które zamykamy bardzo szczelnie. Podgrzewamy wodę na kuchence w rondlu, ale nie do wrzenia, z kolei zanurzamy torby z czekoladą w wodzie. Rozpuść czekoladę do stanu płynnego. Ostrożnie nożyczkami odcinamy bardzo mały róg każdej z torebek, prawie wielkości główki szpilki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na pergamin nakładamy 2 kółka tego samego rozmiaru, rysując je białą czekoladą, wyciskając czekoladę przez otwór w torebce. To będą oczy małpy. Włóż pergamin do lodówki na 3 minuty, aby czekolada zamarzła. Następnie narysuj źrenice z mleczną czekoladą na wierzchu, włóż z powrotem do lodówki. Następnie rysujemy 2 identyczne krople na źrenicach białą czekoladą, aby oczy stały się żywsze. Oto są gotowe! Ponownie wysyłamy pergamin do lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Roztopioną mleczną czekoladą rysujemy granicę na twarzy małpy między beżem a kremem czekoladowym, aby ostrożnie nałożyć te 2 kremy na ciasto. Wyjmujemy beżowy krem z lodówki, rozprowadzamy nim dolną część pyska małpy. Roztopioną mleczną czekoladą rysujemy nozdrza małpy. Ciasto wkładamy do lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Produkty do kremu czekoladowego. Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło i śmietanę wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem i doprowadzamy do temperatury pokojowej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W łaźni wodnej w małym rondlu rozpuść śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia, dodaj kawałki czekolady, stop ją, ciągle mieszając i nie pozwalając mieszance się zagotować, doprowadź do jednorodnej konsystencji. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej. W misce wymieszaj zmiękczone masło i gotowane mleko skondensowane.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj trochę kremowej mieszanki czekoladowej do miski. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oto krem czekoladowy: jednorodny i błyszczący. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podczas chłodzenia kremu czekoladowego robimy dodatkowe elementy ciasta. Z ciemnego ciasta wycinamy wgłębienie na ciasteczka, odwróconą szklankę lub jakoś inaczej 4 kółka o tej samej średnicy, wyjmujemy resztki śmietany z lodówki, smarujemy nimi kółka. Wysyłamy je do lodówki, aby krem zestalił się.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmujemy śnieżki z lodówki, na środku każdego piszemy odpowiednią liczbę kolorowym ołówkiem cukrowym do rysowania na wyrobach cukierniczych. Umieszczając je obok siebie, możemy uzyskać liczbę 2016. Ponownie wysyłamy kółka do lodówki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmujemy resztki beżowego kremu z lodówki na gotowanym skondensowanym mleku i barwimy zielonym barwnikiem spożywczym. Aby to zrobić, w małej ilości przegotowanej wody (Około 1 łyżki.łyżki) rozcieńczamy kryształy zielonego barwnika do całkowitego rozpuszczenia. Doprowadź kolor kremu do pożądanego odcienia, bardzo dokładnie mieszając krem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie wytnij 2 kolejne kółka o tej samej średnicy co kółka z cyframi z ciemnego ciasta. Będą nam służyć jako podstawki pod choinki. Wyciskamy zieloną śmietanę ze strzykawki do ciasta lub torby z dyszą gwiazdkową w kółko, spiralnie, stopniowo zwężając zwoje spirali do góry, tworząc ciasto w kształcie choinki. Na szczycie choinki instalujemy gwiazdkę i posypujemy choinkę kolorowym proszkiem. Ciasteczka wkładamy do lodówki, aby krem się nie stopił i dobrze zachował swój kształt.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wytnij 2 owale z ciemnego ciasta. Będą uszami małpy. Wyjmujemy krem czekoladowy z lodówki i nakładamy go na uszy z góry iz boków.Krem nakładamy również na górną część pyska małpy i na boczne powierzchnie ciasta na całym jego obwodzie. Posyp uszy brązowym proszkiem, imitując wełnę, zrób małpie fryzurę tym samym proszkiem. Na środku uszu posyp białe płatki kokosowe.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Robienie oczu małpy. Rysujemy usta małpy czerwonym ołówkiem cukrowym. Wszystko, małpa jest gotowa! Teraz posyp naczynie białymi płatkami kokosowymi, imitując Śnieżkę. Kładziemy choinki po bokach, między nimi układamy kółka z napisem 2016. Deser noworoczny jest gotowy. Smacznego dla Ciebie, Twoich gości i rodziny! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy