Rolada ze szpinakiem i łososiem
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszać z solą, pieprzem, posiekanym szpinakiem i śmietaną. Białka jaj mocno ubite dodać do masy.
Krok 2:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wlać masę, wygładzić warstwą około ½ - 1 cm piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut powinna pojawić się twarda, złota skorupa. Wyjmij z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 3:
Wymieszaj ser twarogowy z solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną świeżą bazylię. Rozłóż mieszaninę na schłodzonej warstwie i ułóż plastry ryby w jednej warstwie i delikatnie zwiń ciasną rolką, lekko naciskając rękami. Zawiń gotową rolkę w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem Rozpakuj i pokrój na porcje.
bułka jest lekka, wykwintna i bardzo smaczna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g