duże chrupiące śniadanie ziemniaczane

obfity brunch jest przygotowywany szybko nawet dla największej rodziny! Chrupiące słomki ziemniaczane, papryka, jajka i ser to świetny pomysł na rozpoczęcie zimowego, zimnego dnia, a może na zakończenie...
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 41 % 9 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki umyć,obrać i zetrzeć na grubej tarce.Owinąć powstałą masę ręcznikami papierowymi i ścisnąć siłą.Przełóż na suche ręczniki, zawiń i włóż do miski.Gotuj w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty z pełną mocą.Odstaw na minutę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na suchej patelni podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Można to zrobić na małym ogniu, topiąc tłuszcz i jednocześnie brązowiejąc, a bekon należy umieścić na patelni, gdy jest jeszcze zimny. Boczek wyjąć z patelni, lekko ostudzić i pokroić w drobną kostkę.Lepiej jest wziąć patelnię ze zdejmowanym uchwytem, aby następnie kontynuować gotowanie w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z roztopionym tłuszczem umieść przygotowane ziemniaki, nie mieszaj przez około 3 minuty, pozwól im związać się na średnim ogniu, a następnie wymieszaj.Umyj słodką paprykę, usuń łodygę i środek nasionami.Pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków. Smaż przez 3 minuty bez przeszkadzania, a następnie ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz i dodaj pokrojony boczek.Smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kolejne sześć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.W razie potrzeby przenieś masę do szerokiego naczynia do pieczenia lub po prostu spłaszcz szpatułką, lekko ubijając.Następnie zrób dziury łyżką (zgodnie z liczbą porcji) i rozbij w nich jajka, starając się nie uszkodzić żółtka.Zetrzyj ser i posyp ziemniaki wokół jajek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec 8-10 minut lub do momentu, aż białko stwardnieje, a ser się rozpuści.Posyp gotowe danie posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy