skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ziemniaki umyć,obrać i zetrzeć na grubej tarce.Owinąć powstałą masę ręcznikami papierowymi i ścisnąć siłą.Przełóż na suche ręczniki, zawiń i włóż do miski.Gotuj w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty z pełną mocą.Odstaw na minutę.
Krok 2:
Na suchej patelni podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Można to zrobić na małym ogniu, topiąc tłuszcz i jednocześnie brązowiejąc, a bekon należy umieścić na patelni, gdy jest jeszcze zimny. Boczek wyjąć z patelni, lekko ostudzić i pokroić w drobną kostkę.Lepiej jest wziąć patelnię ze zdejmowanym uchwytem, aby następnie kontynuować gotowanie w piekarniku.
Krok 3:
Na patelni z roztopionym tłuszczem umieść przygotowane ziemniaki, nie mieszaj przez około 3 minuty, pozwól im związać się na średnim ogniu, a następnie wymieszaj.Umyj słodką paprykę, usuń łodygę i środek nasionami.Pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków. Smaż przez 3 minuty bez przeszkadzania, a następnie ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Sól, pieprz i dodaj pokrojony boczek.Smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kolejne sześć minut.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.W razie potrzeby przenieś masę do szerokiego naczynia do pieczenia lub po prostu spłaszcz szpatułką, lekko ubijając.Następnie zrób dziury łyżką (zgodnie z liczbą porcji) i rozbij w nich jajka, starając się nie uszkodzić żółtka.Zetrzyj ser i posyp ziemniaki wokół jajek.
Krok 6:
Piec 8-10 minut lub do momentu, aż białko stwardnieje, a ser się rozpuści.Posyp gotowe danie posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g