ziemniaki z boczkiem

pasuje również do zwykłych ziemniaków-spróbuj! Możesz nawet pod piwo! A więc-świetny dodatek! Korporacja łatwo i prosto prezentuje!!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 74 % 20 g
143 kcal
IG: 0 / 80 / 20

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. w dużej misce wymieszaj słodkie ziemniaki z cukrem trzcinowym. Odłożyć. Na patelni do smażenia na średnim ogniu roztop masło i gotuj, aż zacznie brązowieć, około 6 minut. Zdejmij z ognia i dodaj płatki czerwonej papryki, szałwię i tymianek. Ziemniaki polać olejem, wymieszać. Dopraw 1 łyżką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i jeszcze raz wymieszaj. Przenieś ziemniaki w jednej warstwie na blachę do pieczenia. Ułóż paski boczku na wierzchu.

piec 40 minut do 1 godziny lub do momentu, aż ziemniaki będą lekko karmelizowane. Po 15-20 minutach od rozpoczęcia gotowania wymieszaj ziemniaki szpatułką. Połóż gotowe ziemniaki na talerzu. Schłodzić przez kilka minut, a następnie posypać rukolą. Pokrój boczek i wymieszaj z ziemniakami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy