ziemniaki z boczkiem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. w dużej misce wymieszaj słodkie ziemniaki z cukrem trzcinowym. Odłożyć. Na patelni do smażenia na średnim ogniu roztop masło i gotuj, aż zacznie brązowieć, około 6 minut. Zdejmij z ognia i dodaj płatki czerwonej papryki, szałwię i tymianek. Ziemniaki polać olejem, wymieszać. Dopraw 1 łyżką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i jeszcze raz wymieszaj. Przenieś ziemniaki w jednej warstwie na blachę do pieczenia. Ułóż paski boczku na wierzchu.
piec 40 minut do 1 godziny lub do momentu, aż ziemniaki będą lekko karmelizowane. Po 15-20 minutach od rozpoczęcia gotowania wymieszaj ziemniaki szpatułką. Połóż gotowe ziemniaki na talerzu. Schłodzić przez kilka minut, a następnie posypać rukolą. Pokrój boczek i wymieszaj z ziemniakami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
piec 40 minut do 1 godziny lub do momentu, aż ziemniaki będą lekko karmelizowane. Po 15-20 minutach od rozpoczęcia gotowania wymieszaj ziemniaki szpatułką. Połóż gotowe ziemniaki na talerzu. Schłodzić przez kilka minut, a następnie posypać rukolą. Pokrój boczek i wymieszaj z ziemniakami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Batat - 86 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g