strudel jabłkowy z kwaśnymi jabłkami

tego rodzaju wypieki zawsze będą odpowiednie do herbaty lub kawy! Narodowe danie Austriackie, z którego słyną Wiedeńskie kawiarnie. Dlatego strudel jabłkowy nazywa się tak-strudel wiedeński.
OlesyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 60 % 25 g
235 kcal
IG: 16 / 52 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrozić ciasto 1 arkusz na 1 rolkę. Przygotuj jabłka: drobno posiekaj (możesz wcześniej marynować jabłka z cynamonem i cukrem, aby pozwolić sokowi na 20-30 minut), ale jeśli nie masz na to czasu, możesz natychmiast rozłożyć pokrojone jabłka na cieście, w tym czasie piekarnik musi zostać podgrzany do 190 stopni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po ułożeniu jabłek na cieście posyp cukrem, orzechami i cynamonem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zawiń ciasto z nadzieniem w rurkę, złóż brzegi ciasta, aby nadzienie nie wypadło, połóż bułki na blasze do pieczenia lub w naczyniu, w którym będziesz gotować, posmaruj mieszanką jajeczną (1 jajko+1 łyżeczka wody - ubij) i wykonaj wzdłużne nacięcia na rolce. Piec 40-45 minut w 190 stopniach na złoty kolor

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twoja bułka strudel jest gotowa! Najlepiej podawać z lodami. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy