ciasteczka po włosku

Szybkie, aromatyczne ciasteczka o delikatnym, orzechowym smaku bez mąki. Ciasteczka są przygotowywane z minimum składników, dla miłośników orzechów.
NinamartAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 10 g
tłuszcze 41 % 32 g
węglowodany 47 % 37 g
458 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasteczka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Orzechy i cukier wkładamy do blendera

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel do stanu drobnego okruchu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś do miski

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W innej misce ubij białka solą na gęstą pianę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka z mieszanką cukru i orzechów

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wanilinę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż małe porcje na blasze do pieczenia. Lepiej zrobić to za pomocą strzykawki do ciasta (jeśli nie, to łyżką)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec przez 25-30 minut na złoty kolor w temperaturze 160 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy