skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso mielone i drobno posiekaną cebulę smażyć na oleju roślinnym. Sól i inne przyprawy - do smaku.
2. Pomidory myjemy, usuwamy łodygę, parzymy wrzącą wodą i usuwamy skórę. Zmielić na tarce lub zmielić przez sito lub zmielić w blenderze. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku.
3. SOS podpalamy i gotujemy przez 15-30 minut, aby lekko zgęstniał.
4. Na suchej patelni smażyć mąkę na złoty kolor.
5. Dodaj masło do gorącej patelni, rozpuść i ugniataj, aby nie było grudek. Dodaj mleko do mieszanki i gotuj przez kolejne 5-7 minut, mieszając.
6. Trzy twarde sery na grubej tarce.
7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.
8. W natłuszczonej blasze do pieczenia zbieramy lasagne:
- liść pita (przyciąć do kształtu)
- 1/3 sosu pomidorowego
- 1/2 mięsa mielonego
- 1/2 sosu śmietanowego
- twardy ser
- liść pita
- 1/3 sosu pomidorowego
- 1/2 mięsa mielonego
- 1/2 sosu śmietanowego
- liść pita
- 1/3 sosu pomidorowego
- mozzarella
9. Przykryj folią, piecz w 180 stopniach przez 15 minut, następnie usuń folię i wróć do piekarnika na 15-20 minut.
w tym przypadku chleb pita prawie nie jest wyczuwalny, więc możesz umieścić dwa liście na środku lasagne.
możesz jeść ciepło i zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g