lasagne pita z sosami pomidorowo-śmietanowymi

bardzo prosty i łatwy przepis na eleganckie i satysfakcjonujące danie! Po raz pierwszy w życiu ugotowałem lasagne, a dzięki temu przepisowi wszystko okazało się bardzo smaczne.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 14 % 4 g
183 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Mięso mielone i drobno posiekaną cebulę smażyć na oleju roślinnym. Sól i inne przyprawy - do smaku.

2. Pomidory myjemy, usuwamy łodygę, parzymy wrzącą wodą i usuwamy skórę. Zmielić na tarce lub zmielić przez sito lub zmielić w blenderze. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku.

3. SOS podpalamy i gotujemy przez 15-30 minut, aby lekko zgęstniał.

4. Na suchej patelni smażyć mąkę na złoty kolor.

5. Dodaj masło do gorącej patelni, rozpuść i ugniataj, aby nie było grudek. Dodaj mleko do mieszanki i gotuj przez kolejne 5-7 minut, mieszając.

6. Trzy twarde sery na grubej tarce.

7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.

8. W natłuszczonej blasze do pieczenia zbieramy lasagne:

- liść pita (przyciąć do kształtu)

- 1/3 sosu pomidorowego

- 1/2 mięsa mielonego

- 1/2 sosu śmietanowego

- twardy ser

- liść pita

- 1/3 sosu pomidorowego

- 1/2 mięsa mielonego

- 1/2 sosu śmietanowego

- liść pita

- 1/3 sosu pomidorowego

- mozzarella

9. Przykryj folią, piecz w 180 stopniach przez 15 minut, następnie usuń folię i wróć do piekarnika na 15-20 minut.

w tym przypadku chleb pita prawie nie jest wyczuwalny, więc możesz umieścić dwa liście na środku lasagne.

możesz jeść ciepło i zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy