przekąska z bakłażana
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej około 50 ml oliwy z oliwek na małą patelnię i włóż ząbki czosnku pokrojone na pół, smaż je na oleju na lekko złoty kolor. Wyrzuć czosnek.
Krok 2:
Pokrój bakłażany wzdłuż na pół, wykonaj głębokie nacięcia rombem, ale nie przecinaj DNA. Umieść bakłażana w naczyniu do pieczenia i polej bakłażanem około połową oliwy z oliwek i oleju sezamowego.
Krok 3:
Piecz bakłażany w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będą całkowicie ugotowane (około 30 minut).
Krok 4:
Gotowe bakłażany obrać łyżką. Bakłażany włożyć do blendera, posolić, pieprzyć i wlać pozostały olej, przebić do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5:
W razie potrzeby gotowe bakłażany można nadal solić i doprawiać. Umieść bakłażany na talerzu i udekoruj miętą i granatem. Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g