przekąska z bakłażana

Bardzo ciekawa przekąska-zjedzona na raz! Ci, którzy kochają bakłażany, pokochają to! Ci, którzy nie kochają-pokochają)!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 64 % 14 g
węglowodany 32 % 7 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej około 50 ml oliwy z oliwek na małą patelnię i włóż ząbki czosnku pokrojone na pół, smaż je na oleju na lekko złoty kolor. Wyrzuć czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany wzdłuż na pół, wykonaj głębokie nacięcia rombem, ale nie przecinaj DNA. Umieść bakłażana w naczyniu do pieczenia i polej bakłażanem około połową oliwy z oliwek i oleju sezamowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piecz bakłażany w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będą całkowicie ugotowane (około 30 minut).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe bakłażany obrać łyżką. Bakłażany włożyć do blendera, posolić, pieprzyć i wlać pozostały olej, przebić do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby gotowe bakłażany można nadal solić i doprawiać. Umieść bakłażany na talerzu i udekoruj miętą i granatem. Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy