ciasto z kurczakiem, pieczarkami i cebulą

nadaje się dobrze na śniadanie i kolację. Smaczny i na zimno.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 33 % 11 g
203 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka gotować do miękkości(gotować około 20 minut po ugotowaniu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło (nie topić) wymieszać z 1 jajkiem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pół łyżeczki soli

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś do wygodnego pojemnika

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę i zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń ciasto w torebkę, wstaw do lodówki na 30 minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cebula drobno pokruszona

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój grzyby na małe kawałki. Smażyć cebulę na oleju roślinnym. Dodaj grzyby, smaż przez 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Filet z kurczaka ostudzić. Drobno posiekaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól. Dodaj filety.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowanie wypełnienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Jajka 2 ubij trochę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj ser, wymieszaj. W razie potrzeby posolić.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj przyprawy i zioła do nadzienia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ustaw piekarnik na 180 stopni. Przykryj formę papierem do pieczenia i posmaruj

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmij ciasto z lodówki

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zrób boki

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż nadzienie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż wypełnienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 35-40 minut.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wyjmujemy z piekarnika

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dekorujemy

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy