Ratatouille na chrupiącej Galette

Ratatouille - Francuski gulasz warzywny! Upiecz ciasto na Galette. Ratatouille - Francuski gulasz warzywny - może być świetnym nadzieniem na letnie lub jesienne ciasto! Ciasto jest bardzo smaczne, chrupiące, ciasto okaże się niesamowicie smaczne!!!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 52 % 11 g
123 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do sosu cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i wlej do niej cebulę i połowę czosnku, aż będzie przezroczysta, 5 minut. Paprykę obrać z nasion i drobno posiekać, dodać na patelnię, dusić razem przez 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z pomidorów (w tym celu należy je nakłuć Viką i poparzyć wrzącą wodą).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij pomidory w blenderze razem z papryczką chili (lub drobno posiekaj) i dodaj je na patelnię do cebuli z czosnkiem. Umieść liść laurowy, tymianek i pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Sól, pieprz, usuń liście laurowe i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowując SOS, pokrój resztę warzyw na cienkie plasterki: pomidory, bakłażany i cukinię. Bakłażany posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blasze do pieczenia i piec w 200gr przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ciasta wlej olej roślinny i piwo do miski, dodaj sól, dodaj mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Gdy ciasto połączy się w kulkę, jest gotowe do użycia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na blasze do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i ugniatamy ciasto palcami w okrąg o grubości 3-4 cm. Zagniatamy krawędzie ciasta (szerokość około 2 cm), aby były cieńsze niż środek. Rozłóż sos na cieście bez przekraczania krawędzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy na przemian plastry warzyw na sosie tak, aby tworzyły spiralę od środka do krawędzi ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp resztkami posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Podnieś krawędzie ciasta, pokrywając je nadzieniem. Skrop warzywa oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jest bardzo smaczny!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy