skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do sosu cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i wlej do niej cebulę i połowę czosnku, aż będzie przezroczysta, 5 minut. Paprykę obrać z nasion i drobno posiekać, dodać na patelnię, dusić razem przez 5 minut.
Krok 2:
Usuń skórkę z pomidorów (w tym celu należy je nakłuć Viką i poparzyć wrzącą wodą).
Krok 3:
Ubij pomidory w blenderze razem z papryczką chili (lub drobno posiekaj) i dodaj je na patelnię do cebuli z czosnkiem. Umieść liść laurowy, tymianek i pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Sól, pieprz, usuń liście laurowe i ostudź.
Krok 4:
Przygotowując SOS, pokrój resztę warzyw na cienkie plasterki: pomidory, bakłażany i cukinię. Bakłażany posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blasze do pieczenia i piec w 200gr przez 20 minut.
Krok 5:
Do ciasta wlej olej roślinny i piwo do miski, dodaj sól, dodaj mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Gdy ciasto połączy się w kulkę, jest gotowe do użycia.
Krok 6:
Na blasze do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i ugniatamy ciasto palcami w okrąg o grubości 3-4 cm. Zagniatamy krawędzie ciasta (szerokość około 2 cm), aby były cieńsze niż środek. Rozłóż sos na cieście bez przekraczania krawędzi.
Krok 7:
Układamy na przemian plastry warzyw na sosie tak, aby tworzyły spiralę od środka do krawędzi ciasta.
Krok 8:
Posyp resztkami posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Podnieś krawędzie ciasta, pokrywając je nadzieniem. Skrop warzywa oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut.
Krok 9:
Smacznego!
Krok 10:
Jest bardzo smaczny!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g