Zupa witaminowa puree z dyni chili

na wiosnę tak bardzo chcę witamin, ta zupa nam je zapewni! Zupa witaminowa z dynią i chili to doskonały wybór na pierwsze danie na lunch. Szczególnie wiosną bardzo przydatne będzie zjedzenie takiego koktajlu witaminowego. Przygotuję dla ciebie tę najdelikatniejszą zupę! Gotujmy razem i bądźmy zdrowi!
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 44 % 4 g
51 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię na kawałki i połóż ją na blasze do pieczenia, po wykonaniu w niej głębokich nacięć

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść czosnek w pobliżu dla smaku, polej oliwą z oliwek, Posol. Piec 30-35 min

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczemy 30-35 min

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni z grubym dnem umieść cebulę, dodaj masło i oliwę z oliwek, imbir, chili

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zeskrob miąższ łyżką, obierz czosnek, dodaj całość do garnka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalej to wszystko wodą lub bulionem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadź do wrzenia, gotuj trochę, aż warzywa będą gotowe

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel zupę w blenderze. Podczas serwowania posolić do smaku

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy