Babeczka z jagodami na białkach jaj

babeczka jest prosta w przygotowaniu i pyszna! . Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wyrafinowanych produktów źródłowych. Świetną opcją jest użycie resztek białek. Ciasto jest porowate, elastyczne, a nie suche. Możesz zrobić z dowolnymi jagodami.
bteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 77 % 46 g
280 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Używane produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej piekarnik do 180C. nasmaruj formę do ciasta lub wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli jagody są mokre, osusz je serwetką, dodaj 1 łyżkę. l mąka i wstrząśnij, aby wszystkie jagody były równomiernie pokryte. Ubij białka z 2 łyżkami cukru w mocną pianę (około 2 minut). W osobnej misce wymieszaj pozostały cukier ze 160 g mąki, proszku do pieczenia i skrobi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej suchą mieszankę na białka i delikatnie wymieszaj ruchem łyżki od dołu do góry. Następnie dodaj stopione masło. Wymieszaj również delikatnie od dołu do góry. Następnie wlej jagody do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ciasto do przygotowanej formy. I wysyłamy go do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli babeczka jest mocno zarumieniona, możesz przykryć ją folią. Sprawdź gotowość ciasta igłą do gotowania lub drewnianym szpikulcem - po wyjęciu powinny być suche. Gotowe ciasto lekko ostudzić przed wyjęciem z formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Podawaj z aromatyczną poranną kawą lub herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy