skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Używane produkty
Krok 2:
Rozgrzej piekarnik do 180C. nasmaruj formę do ciasta lub wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli jagody są mokre, osusz je serwetką, dodaj 1 łyżkę. l mąka i wstrząśnij, aby wszystkie jagody były równomiernie pokryte. Ubij białka z 2 łyżkami cukru w mocną pianę (około 2 minut). W osobnej misce wymieszaj pozostały cukier ze 160 g mąki, proszku do pieczenia i skrobi.
Krok 3:
Przesiej suchą mieszankę na białka i delikatnie wymieszaj ruchem łyżki od dołu do góry. Następnie dodaj stopione masło. Wymieszaj również delikatnie od dołu do góry. Następnie wlej jagody do ciasta.
Krok 4:
Włóż ciasto do przygotowanej formy. I wysyłamy go do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut.
Krok 5:
Jeśli babeczka jest mocno zarumieniona, możesz przykryć ją folią. Sprawdź gotowość ciasta igłą do gotowania lub drewnianym szpikulcem - po wyjęciu powinny być suche. Gotowe ciasto lekko ostudzić przed wyjęciem z formy.
Krok 6:
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Podawaj z aromatyczną poranną kawą lub herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g