wiklinowy koszyk wielkanocny z ciasta drożdżowego
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
połącz mleko z wodą. Z tej ilości w innym szklanym naczyniu wymieszaj 2 łyżki wody z mlekiem, dodaj drożdże, 1 łyżkę. łyżka cukru i pozostaw na kilka minut.
ubij 1 jajko, dodaj wodę z mlekiem, oliwę z oliwek, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
wprowadź rozcieńczone drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodawaj mąkę (pół szklanki). Jeśli ciasto przyklei się do dłoni, możesz dodać mąkę, ale nie więcej niż 1/2 szklanki.
kiedy zagniatasz ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów,aż ciasto podwoi się.
podziel gotowe ciasto na 2 części: 2\3 na miskę kosza i 1\3 na rączkę z obręczą. Użyj szkła żaroodpornego lub teflonowego, emaliowanego naczynia jako formy do oplotu, owiń go folią. Użyłem miski teflonowej.
rozwałkuj większość ciasta i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm.
po wyplataniu kosz posmaruj żółtkiem z drugiego jajka i piecz na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Ostudź, a następnie uformuj krawędź kosza.
z pozostałej części ciasta splot warkocz na krawędź i uchwyt, posmaruj pozostałym żółtkiem i upiecz.
tworzymy kosz za pomocą wykałaczek.
wkładamy do koszyka malowane jajka, ciasteczka wielkanocne i dekorujemy je wielkanocnym stołem.
twoi domownicy i goście będą mile zaskoczeni takim wystrojem.
ubij 1 jajko, dodaj wodę z mlekiem, oliwę z oliwek, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
wprowadź rozcieńczone drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodawaj mąkę (pół szklanki). Jeśli ciasto przyklei się do dłoni, możesz dodać mąkę, ale nie więcej niż 1/2 szklanki.
kiedy zagniatasz ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów,aż ciasto podwoi się.
podziel gotowe ciasto na 2 części: 2\3 na miskę kosza i 1\3 na rączkę z obręczą. Użyj szkła żaroodpornego lub teflonowego, emaliowanego naczynia jako formy do oplotu, owiń go folią. Użyłem miski teflonowej.
rozwałkuj większość ciasta i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm.
po wyplataniu kosz posmaruj żółtkiem z drugiego jajka i piecz na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Ostudź, a następnie uformuj krawędź kosza.
z pozostałej części ciasta splot warkocz na krawędź i uchwyt, posmaruj pozostałym żółtkiem i upiecz.
tworzymy kosz za pomocą wykałaczek.
wkładamy do koszyka malowane jajka, ciasteczka wielkanocne i dekorujemy je wielkanocnym stołem.
twoi domownicy i goście będą mile zaskoczeni takim wystrojem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g