wiklinowy koszyk wielkanocny z ciasta drożdżowego

bardzo oryginalna porcja w jasne święta wielkanocne . Twoi domownicy i goście będą mile zaskoczeni takim jadalnym wystrojem. Taki kosz z pewnością ozdobi stół wielkanocny, można w nim umieścić kolorowe jajka i wszelkiego rodzaju atrybuty Wielkanocne.
bteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 73 % 43 g
271 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Formacja kosza

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczemy Uchwyty do kosza. Za pomocą wykałaczek mocujemy Uchwyty do kosza kosza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kolorowe jajka do kosza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podajemy kosz i twarożek Wielkanocny do stołu wielkanocnego.

połącz mleko z wodą. Z tej ilości w innym szklanym naczyniu wymieszaj 2 łyżki wody z mlekiem, dodaj drożdże, 1 łyżkę. łyżka cukru i pozostaw na kilka minut.

ubij 1 jajko, dodaj wodę z mlekiem, oliwę z oliwek, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

wprowadź rozcieńczone drożdże. Wymieszać.

stopniowo dodawaj mąkę (pół szklanki). Jeśli ciasto przyklei się do dłoni, możesz dodać mąkę, ale nie więcej niż 1/2 szklanki.

kiedy zagniatasz ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów,aż ciasto podwoi się.

podziel gotowe ciasto na 2 części: 2\3 na miskę kosza i 1\3 na rączkę z obręczą. Użyj szkła żaroodpornego lub teflonowego, emaliowanego naczynia jako formy do oplotu, owiń go folią. Użyłem miski teflonowej.

rozwałkuj większość ciasta i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm.

po wyplataniu kosz posmaruj żółtkiem z drugiego jajka i piecz na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Ostudź, a następnie uformuj krawędź kosza.

z pozostałej części ciasta splot warkocz na krawędź i uchwyt, posmaruj pozostałym żółtkiem i upiecz.

tworzymy kosz za pomocą wykałaczek.

wkładamy do koszyka malowane jajka, ciasteczka wielkanocne i dekorujemy je wielkanocnym stołem.

twoi domownicy i goście będą mile zaskoczeni takim wystrojem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy