forszmak z serem i ziemniakami

obfita i pyszna przekąska na każdą okazję. Forszmak po żydowsku-ze śledziem, po prusku-z wołowiną. I znalazłem przepis na forshmak z serem. Próbowałem, podobało mi się. Mam nadzieję, że ci się spodoba. Forshmak odnosi się do przystawek, ale ten przepis jest podobny do zapiekanki ziemniaczanej, tylko o bogatszym smaku. Całkowicie zastąpi drugie danie. Najlepszy forshmak z gorącym serem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 42 % 11 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dodać 2 stoły. łyżki oleju roślinnego. Możesz zmielić w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ziemniaki ostygną, smaż cebulę na oleju roślinnym do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy 2 jajka, oddzielamy żółtka od białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij żółtka ze śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj ziemniaki, smażoną cebulę, żółtka ze śmietaną, połowę startego sera. Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec ubij 2 białka i włóż do mieszanki ziemniaczanej. Szybko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż w natłuszczonej formie, wyrównaj łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij trzecie jajko, wlej forshmak na wierzch.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp pozostałym serem i włóż do podgrzanego do 200 stopni. piekarnik. Pieczemy do rumianego koloru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Forshmak jest gotowy. Podawaj na gorąco. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy