Ciasto kruche z twarogiem

delikatne ciasto kruche z twarogiem z przewiewnym kremem białkowym. Ciasto twarogowe z podstawą ciasta kruchego jest przygotowywane bardzo prosto i szybko. Krem białkowy pokrywający ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Twoja rodzina i przyjaciele chętnie skosztują ich smakołyków.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 58 % 32 g
290 kcal
IG: 0 / 9 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj żółtko z cukrem i zmiękczonym masłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj gaszoną sodę i mąkę. Szybko ugniataj. Ciasto jest miękkie i elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Równomiernie rozprowadź ciasto na dnie wysmarowanej olejem formy, nakładając trochę na ściany formy. Ciasto wkładamy do podgrzanego do 200 stopni. piekarnik przez 10-12 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczemy do lekkiego zrumienienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto ostygnie, zmiel twaróg z żółtkami, cukrem, wanilią i mąką, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj umyte i suszone rodzynki do nadzienia. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż równomiernie nadzienie na upieczonym cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku kremu ubij białka cukrem pudrem na pianę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie rozłóż krem na masie twarogowej i włóż do piekarnika również w temperaturze 200 stopni. przez 10-12 minut. Krem powinien się zarumienić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niech ciasto ostygnie, a następnie wyjmij z formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zapraszamy wszystkich do stołu. Miłego picia herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy