babeczki z kurczaka z kaszą gryczaną i grzybami

Masz dość banalnych potraw z kurczaka? Przygotuj soczyste babeczki z kurczaka! Proste potrawy w niezwykłej prezentacji nabierają nowego brzmienia i zamieniają się w wykwintne danie!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 28 % 8 g
148 kcal
IG: 56 / 33 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest marynowanie fileta z kurczaka. Pokrój go w poprzek na paski. Umieść je w mieszance sosu sojowego, miodu i soku z cytryny. W razie potrzeby możesz dodać sól i dodać ulubione przyprawy. Marynuj przez 1 godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Zagotuj kaszę gryczaną. Grzyby umyć, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na rozgrzanej patelni, odstawić do całkowitego odparowania płynu, następnie dodać olej roślinny do smażenia i drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula będzie przezroczysta, a następnie ułożyć gotowaną kaszę gryczaną, dodać śmietanę, sól do smaku. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z tej ilości składników otrzymasz 6 babeczek - musisz zrobić dla nich 6 filiżanek. Aby to zrobić, potrzebujesz kawałków folii o długości około 50 cm, każdy prostokąt folii należy zwinąć w trzy warstwy. Szczelnie owinąć folię złożoną w trzy warstwy wokół wybranego przedmiotu (szklanki lub butelki), tak aby około jedna trzecia wystawała poza krawędź przedmiotu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż wolną krawędź folii na dnie butelki, tworząc dno kubka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij półfabrykat z butelki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij przygotowane kubki kawałkami fileta: układając je na dnie i wzdłuż ścian, pozostaw środek pusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij kubki filetowe do góry nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i równomiernie rozprowadź w filiżankach na nadzieniu. Umieść babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 minut. Po ugotowaniu pozostaw babeczki w piekarniku na kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij babeczki z kubków - po prostu rozłóż folię. Udekoruj i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal / 100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal / 100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy