niesłodzone ciasteczka z makiem na majonezie rozpływające się w ustach
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj użyte składniki.
Krok 2:
Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia lub proszek do pieczenia. Mieszać.
Krok 3:
Zmiel margarynę i mąkę na okruchy.
Krok 4:
Wymieszaj jajka z majonezem.
Krok 5:
Dodaj mieszankę jajeczno-majonezową do mieszanki mąki.
Krok 6:
Zagnieść ciasto i wysłać do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Przygotuj posypkę, mieszając składniki: sól, sezam, mak.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto o grubości 5 mm, równomiernie rozprowadź całą posypkę, zwiń ją wałkiem do ciasta, aby się nie rozpadła.
Krok 9:
Pokrój ciasto na paski i rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pieczemy kruche ciasteczka w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 10-15 minut (w zależności od piekarnika).
Krok 10:
Kruche ciasteczka są gotowe! Możesz zacząć herbatę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal / 100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g