ciasto czekoladowe cud

bardzo smaczne i łatwe do zrobienia ciasto.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 67 % 28 g
220 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
gotowanie:

1.Dobrze ubij kefir i cukier.
2.Dodaj przesianą mąkę, sodę i kakao. Jeszcze raz dobrze ubij.
3.Wlać ciasto do formy i piec 30 minut w 200*
4.Schłodzić gotowe ciasto i przeciąć na pół.
5.Dobrze ubij śmietanę i cukier. Posmaruj ciasta.
6.Udekoruj ciasto startą czekoladą.
7.Lepiej umieścić ciasto w lodówce na 2 godziny, aby było dobrze nasycone i miękkie.
choć proste, ciasto świetnie smakuje i wygląda bardzo dobrze.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy