strudel jabłkowy z gotowego ciasta francuskiego

dobrze sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na spokojny wieczór. Próbować)
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 60 % 27 g
258 kcal
IG: 19 / 26 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz jabłka i strąki nasion. Pokrój je w średnią kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Orzech jest mielony nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść masło na rozgrzanej patelni i rozłóż pokrojone jabłka. Dodaj cukier 150 gramów, rodzynki, orzechy włoskie i gotuj przez 5 minut. Minutę przed gotowaniem dodaj cynamon i krakersy, wymieszaj i wyłącz. Niech nadzienie ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 mm.i usuń nadmiar mąki z ciasta i ze stołu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozprowadzamy nadzienie na całej powierzchni ciasta, pozostawiając wolną krawędź od nas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie zwiń w rolkę, posmaruj pustą krawędź ciasta jajkiem, uszczypnij krawędzie strudla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenosimy na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem lub wyłożoną pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia strudla przygotowujemy sos. Dodaj wanilinę i 50gr do śmietany. cukru, doprowadzić do wrzenia i gotować sos przez 5 minut, ciągle mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyciągamy strudel z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przed pokrojeniem. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy