skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz jabłka i strąki nasion. Pokrój je w średnią kostkę.
Krok 2:
Orzech jest mielony nożem.
Krok 3:
Umieść masło na rozgrzanej patelni i rozłóż pokrojone jabłka. Dodaj cukier 150 gramów, rodzynki, orzechy włoskie i gotuj przez 5 minut. Minutę przed gotowaniem dodaj cynamon i krakersy, wymieszaj i wyłącz. Niech nadzienie ostygnie.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 mm.i usuń nadmiar mąki z ciasta i ze stołu.
Krok 5:
Rozprowadzamy nadzienie na całej powierzchni ciasta, pozostawiając wolną krawędź od nas.
Krok 6:
Delikatnie zwiń w rolkę, posmaruj pustą krawędź ciasta jajkiem, uszczypnij krawędzie strudla.
Krok 7:
Przenosimy na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem lub wyłożoną pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
Krok 8:
Podczas pieczenia strudla przygotowujemy sos. Dodaj wanilinę i 50gr do śmietany. cukru, doprowadzić do wrzenia i gotować sos przez 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 9:
Wyciągamy strudel z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przed pokrojeniem. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g