skład / składniki
metoda gotowania
1. W 0,5 szklanki ciepłej wody rozpuścić 1 łyżeczkę cukru;
2. Wlać drożdże do powstałej wody i pozostawić w ciepłym miejscu, aż się pojawi
bańki;
3. Dodaj 3 jajka, olej roślinny, sól, pozostały cukier i 1 szklankę
wody;
4. Dodaj mąkę stopniowo, ciasto powinno być miękkie;
5. Ugniataj ciasto na stole przez 10-15 minut;
6. Pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej godziny;
7. Ciasto podzielić na trzy równe części;
8. Podziel każdą część na trzy kolejne części i zwiń kulki o rozmiarze
bilard;
9. Na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym ułóż kulki po trzy
kawałki obok piramidy, jak w bilardzie, kulki powinny się sklejać
między sobą;
10. Odstaw na pół godziny do podniesienia;
11. Ubij pozostałe 1 jajko z 2 łyżkami wody i posmaruj kulki;
12. Piec w piekarniku do zrumienienia w 200 stopniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g