Beima bułeczki z Afryki

pyszny miękki, puszysty chleb z Afryki, podobny do piramidy!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 75 % 46 g
260 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. W 0,5 szklanki ciepłej wody rozpuścić 1 łyżeczkę cukru;
2. Wlać drożdże do powstałej wody i pozostawić w ciepłym miejscu, aż się pojawi
bańki;
3. Dodaj 3 jajka, olej roślinny, sól, pozostały cukier i 1 szklankę
wody;
4. Dodaj mąkę stopniowo, ciasto powinno być miękkie;
5. Ugniataj ciasto na stole przez 10-15 minut;
6. Pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej godziny;
7. Ciasto podzielić na trzy równe części;
8. Podziel każdą część na trzy kolejne części i zwiń kulki o rozmiarze
bilard;
9. Na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym ułóż kulki po trzy
kawałki obok piramidy, jak w bilardzie, kulki powinny się sklejać
między sobą;
10. Odstaw na pół godziny do podniesienia;
11. Ubij pozostałe 1 jajko z 2 łyżkami wody i posmaruj kulki;
12. Piec w piekarniku do zrumienienia w 200 stopniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy