dietetyczne mielone kotlety z piersi kurczaka

bardzo smaczne i soczyste kotlety. Zalecane do spożycia! Ten przepis na kotlety dietetyczne jest obecny w naszym menu zawsze wiosną i latem. Kotlety według tego przepisu są bardzo smaczne, a filet z kurczaka nie jest suchy dzięki dużej ilości zieleni i cebuli. Radzę spróbować wszystkim dietetykom.
Nadin_KaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 11 % 3 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj 3 jajka, skrobię i majonez. W razie potrzeby ilość majonezu można zmniejszyć. Kładę go wyłącznie ze względu na soczystość fileta z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dużo zieleni zajmuje mi danie. Nie żałuję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W blenderze posiekaj zioła, cebulę i czosnek. Jeśli nie masz pod ręką kombajnu do siekania, możesz drobno posiekać rękami lub przejść przez maszynę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mamy taką masę. Włóż go do dużej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie posiekaj same filety. Jeśli nie ma kombajnu, możesz pokroić na małe kawałki, ale nie przepuścić przez maszynę do mięsa. Po maszynce do mięsa wynik nie jest taki sam, jak przy drobnym cięciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wymieszaj wszystkie składniki w jednej głębokiej misce. Wlać nasz wcześniej przygotowany sos i wszystko dobrze zagnieść. Na tym etapie solę. Przykrywam folią i wysyłam do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż folię na blasze do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę oleju na patelnię i smaż trochę na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nie mamy zadania smażenia do czasu ugotowania. Powinniśmy po prostu smażyć na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie rozłóż nasze kotlety na przygotowanej przez nas folii.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze przykryj górę i wyślij do piekarnika na 1 godzinę.

bardzo radzę wypróbować przepis na te najdelikatniejsze kotlety!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy