bułeczki z cytryną i lukrem
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
w ciepłym mleku rozpuść 1 łyżkę. l. cukier i drożdże, pozostaw na 15 minut, dodaj kolejne 3 łyżki. l. cukier, woda, śmietana, 30 gr. masło, wanilinę i wymieszaj, dodaj mąkę z solą i zagniataj elastyczne ciasto, pozostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi się, przykrywając ręcznikiem.
następnie rozwałkuj ciasto i wytnij koła, aby pasowały do dostępnych foremek na babeczki.
na drobnej tarce usuń skórkę z cytryn, wymieszaj z brązowym cukrem.
stopić pozostałe 30 gr. olej.
posmaruj każde kółko ciasta roztopionym masłem, posyp skórką z cukrem.
układamy koła w stos po 3 lub 4 sztuki, lekko dociskając dłoń do siebie. Przecinamy koła na pół. Składamy półfabrykaty w foremkach z cięciem w dół.
odstawiamy bułki na 20 minut i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 20 minut.
podczas pieczenia bułek przygotowujemy lukier: rozetrzyj ser śmietankowy z proszkiem i sokiem z 1/2 cytryny, wlej ciepłe bułeczki.
następnie rozwałkuj ciasto i wytnij koła, aby pasowały do dostępnych foremek na babeczki.
na drobnej tarce usuń skórkę z cytryn, wymieszaj z brązowym cukrem.
stopić pozostałe 30 gr. olej.
posmaruj każde kółko ciasta roztopionym masłem, posyp skórką z cukrem.
układamy koła w stos po 3 lub 4 sztuki, lekko dociskając dłoń do siebie. Przecinamy koła na pół. Składamy półfabrykaty w foremkach z cięciem w dół.
odstawiamy bułki na 20 minut i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 20 minut.
podczas pieczenia bułek przygotowujemy lukier: rozetrzyj ser śmietankowy z proszkiem i sokiem z 1/2 cytryny, wlej ciepłe bułeczki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g