skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz kalarepę-usuń skórkę, odetnij górę wraz z łodygą, ostrożnie Wytnij rdzeń przez odcięty wierzchołek, ściany kalarepy powinny mieć grubość około 1 cm;
2. Zanurz przygotowaną kalarepę w rondlu z wodą, dodaj sól, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut;
3. Kalarepę włożyć do naczynia do pieczenia, wlać trochę wody z garnka, w którym się ugotowała, dodać śmietanę do wody i przygotować nadzienie:
4. Mózg pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę, wymieszać i podsmażyć na oleju;
5. Zdjąć z ognia, posolić, pieprzyć, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, ubite jajko i dobrze wymieszać;
6. Wypełnij kalarepę uzyskaną masą, próbując ułożyć rysunek mózgu na wierzchu - to znaczy, jeśli na Halloween-połóż kawałek masła na mózgu;
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
miłego ubezpieczenia w Wigilię Wszystkich Świętych! Wesołego i przerażającego i niezapomnianego Halloween!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kalarepa - 42 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mózg wołowy - 124 kcal / 100g