kalarepa Halloween głowy

jeszcze trochę i nadchodzi Halloween! Musimy się przygotować!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 32 % 7 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Obierz kalarepę-usuń skórkę, odetnij górę wraz z łodygą, ostrożnie Wytnij rdzeń przez odcięty wierzchołek, ściany kalarepy powinny mieć grubość około 1 cm;
2. Zanurz przygotowaną kalarepę w rondlu z wodą, dodaj sól, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut;
3. Kalarepę włożyć do naczynia do pieczenia, wlać trochę wody z garnka, w którym się ugotowała, dodać śmietanę do wody i przygotować nadzienie:
4. Mózg pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę, wymieszać i podsmażyć na oleju;
5. Zdjąć z ognia, posolić, pieprzyć, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, ubite jajko i dobrze wymieszać;
6. Wypełnij kalarepę uzyskaną masą, próbując ułożyć rysunek mózgu na wierzchu - to znaczy, jeśli na Halloween-połóż kawałek masła na mózgu;
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
miłego ubezpieczenia w Wigilię Wszystkich Świętych! Wesołego i przerażającego i niezapomnianego Halloween!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kalarepa - 42   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mózg wołowy - 124   kcal / 100g

Podobne przepisy