Samsa z serem na wodzie i maśle

przepyszne ciasta francuskie z serem suluguni. Gotuj i delektuj się! Chociaż danie wymaga sporo czasu i wysiłku, warto! Domowi uwielbiają samsę i muszę to robić dość często, więc już złapałem. Nadzienia można stosować nie tylko z różnych serów, ale także piec samsę z mięsem, dynią i innymi warzywami. Ogólnie radzę spróbować)))
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 61 % 33 g
283 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min

zaczniemy oczywiście przygotowywać samsę od ciasta. Tradycyjnie zawiera tylko mąkę, wodę i sól. Tak więc wlej sól do szklanki z wodą, wymieszaj, aby kryształy się rozpuściły. Następnie przesiej mąkę na powierzchnię roboczą, na środku wzgórza mąki wykonaj wgłębienie i wlej do niego osoloną wodę. Stopniowo łącząc mąkę z wodą, zagniataj strome ciasto. Będzie gotowy, gdy stanie się dość plastyczny i przestanie przyklejać się do rąk. Owinąć powstałe ciasto folią spożywczą i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy masło z lodówki, aby zmiękło.
po godzinie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Posmaruj jego powierzchnię masłem i pozostaw w tej formie na 20 minut, po czym zwiń warstwę w gęstą rolkę. Nasmaruj talerz olejem roślinnym, połóż na nim powstałą rolkę, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny. Ciasto powinno stać się gęstsze, masło dobrze zestalić.
pokrój rolkę na równe kawałki o wielkości około 7 cm, zmiażdż każdy kawałek w ciasto.
nasmaruj powierzchnię roboczą olejem roślinnym i zacznij toczyć każde ciasto. Lepiej trzymać je wszystkie w lodówce, wyjmując 1-2, aby masło nie miało czasu na stopienie. Na środku rozwałkowanych ciast kładziemy starty ser, składamy krawędzie tak, aby powstał trójkąt, ściskamy ciasto w rogach. Krawędzie nie muszą być mocowane - niech po prostu się zachodzą.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej uformowane samsy. 5 minut przed pieczeniem smarujemy samsy luźnym jajkiem, posypujemy czarnuszką (lub sezamem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie rumiany (30-40 minut).
gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy