skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy oczywiście przygotowywać samsę od ciasta. Tradycyjnie zawiera tylko mąkę, wodę i sól. Tak więc wlej sól do szklanki z wodą, wymieszaj, aby kryształy się rozpuściły. Następnie przesiej mąkę na powierzchnię roboczą, na środku wzgórza mąki wykonaj wgłębienie i wlej do niego osoloną wodę. Stopniowo łącząc mąkę z wodą, zagniataj strome ciasto. Będzie gotowy, gdy stanie się dość plastyczny i przestanie przyklejać się do rąk. Owinąć powstałe ciasto folią spożywczą i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy masło z lodówki, aby zmiękło.
po godzinie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Posmaruj jego powierzchnię masłem i pozostaw w tej formie na 20 minut, po czym zwiń warstwę w gęstą rolkę. Nasmaruj talerz olejem roślinnym, połóż na nim powstałą rolkę, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny. Ciasto powinno stać się gęstsze, masło dobrze zestalić.
pokrój rolkę na równe kawałki o wielkości około 7 cm, zmiażdż każdy kawałek w ciasto.
nasmaruj powierzchnię roboczą olejem roślinnym i zacznij toczyć każde ciasto. Lepiej trzymać je wszystkie w lodówce, wyjmując 1-2, aby masło nie miało czasu na stopienie. Na środku rozwałkowanych ciast kładziemy starty ser, składamy krawędzie tak, aby powstał trójkąt, ściskamy ciasto w rogach. Krawędzie nie muszą być mocowane - niech po prostu się zachodzą.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej uformowane samsy. 5 minut przed pieczeniem smarujemy samsy luźnym jajkiem, posypujemy czarnuszką (lub sezamem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie rumiany (30-40 minut).
gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g