ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i cukier. Oddzielnie wymieszaj jajka z masłem i Cointreau, dodaj startą marchewkę. Połącz mąkę z marchewką i dodaj zmiażdżone orzechy włoskie. Ciasto włożyć do formy i piec 40 minut.
Krok 2:
Wyjmujemy nasze ciasto i zaczynamy robić krem. Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem i dodaj ser. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, przykryć kremem. Wierzch ciasta również przykryć kremem i udekorować orzechami (mam pekan).
Krok 3:
Dobrze byłoby umieścić w lodówce na noc w celu impregnacji. Pyszne, delikatne i łatwe w przygotowaniu ciasto marchewkowe jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g