makaroniki z kremem czekoladowym

słynny francuski deser jest teraz w Twoim domu). Delikatny i pyszny smak tego dania nie pozostawi obojętnym.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 25 % 18 g
węglowodany 66 % 48 g
378 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek wymieszaj mąkę migdałową z cukrem pudrem. Mąka powinna być sucha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie bierzemy stare białka (staliśmy w lodówce 3 dni) w temperaturze pokojowej i ubijamy na miękkie szczyty, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywne szczyty (ubijałam 10 minut), dodajemy kakao w proszku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać mieszaninę mąki przez sito do ubitych białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj mieszankę mąki z ubitym białkiem łopatką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą torby cukierniczej sadzimy ciasteczka o średnicy 2-3 cm i kilkakrotnie uderzamy blachą do pieczenia o stół, aby wydostać się nadmiar pęcherzyków. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasteczka są zaparzane, przygotowujemy krem, w kąpieli wodnej. Wymieszaj czekoladę ze śmietaną, aż zgęstnieje i włóż do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W nagrzanym piekarniku do 150 stopni Celsjusza pieczemy przez 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia, około godziny. Za pomocą kremu łączymy dwie połówki makaronika. Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy