ciasto śliwkowe w czekoladzie
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
przygotuj ciasto z jajek (6szt) ubitych z 2 stosami. cukier, 4 łyżki.miód,1 łyżeczka. soda zgaszona octem i 3 stosy. mąka. Piec ciasta (2-3 cm.) najpierw na dużym, a następnie na umiarkowanym ogniu.
na śmietanę 1 kg.ubij śmietanę z 1 stosem. Sahara. Ugotuj suszone śliwki i przepuść przez maszynę do mięsa (możesz pokroić na małe kawałki) i połączyć ze śmietaną.
ciasta posmaruj kremem, udekoruj do smaku (ja ozdobiłam wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. W formie "Yin Yang"), można ozdobić lukrem: 0,5 stosu. mleko, 1 szt. cukier, 3 łyżki kakao. Dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodaj 1 łyżkę masła do glazury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g