ciasto na herbatę
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Wymieszaj dżem, mleko i cukier. Dodaj sodę wygaszoną octem.
2. Stopniowo dodawaj mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Ciasto nie jest zbyt grube, ale też nie płynne, mniej więcej jak na biszkopcie.
3. Przykryj formę pergaminem, wlej ciasto. Piec do miękkości, około 20 minut w temp.200 gr.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g