ciasto na herbatę

przepis pomaga, gdy chcesz smacznego, a czas na gotowanie jest krótki! Ten przepis znalazłem w książkach do napisania zarówno u mojej mamy, jak i teściowej. Dlatego zdecydowanie postanowiłem wziąć ten przepis, sprawdzony przez lata. Ciasto szybko się gotuje, bardzo pomaga, gdy trzeba wymyślić coś smacznego.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 91 % 58 g
259 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Wymieszaj dżem, mleko i cukier. Dodaj sodę wygaszoną octem.
2. Stopniowo dodawaj mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Ciasto nie jest zbyt grube, ale też nie płynne, mniej więcej jak na biszkopcie.
3. Przykryj formę pergaminem, wlej ciasto. Piec do miękkości, około 20 minut w temp.200 gr.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy