Ciasteczka Z Dyni

bardzo smaczne chude ciasteczka. Dynia w ogóle nie czuje!
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 63 % 41 g
335 kcal
IG: 0 / 26 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

obierz i ugotuj dynię. Zrobiłem dynię w piekarniku. Zmiel go na puree. Usmaż płatki owsiane i lekko posiekaj.Wymieszaj puree z dyni, cukier, olej roślinny. Ubij mikserem (minuty 2), aby masa była gładka. Dodaj gaszoną sodę i szczyptę soli, wymieszaj. Przesiej mąkę do masy dyniowej, dodaj płatki owsiane, dokładnie wymieszaj. Na tym etapie nie możesz ograniczać swojej wyobraźni i dodawać do ciasta orzechy lub ulubione suszone owoce.

wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, uformuj kulki rękami (wielkości orzecha włoskiego). Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 15-17 minut. Ostudzić. Wszyscy! Gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy