ciasteczka z imbirem i kandyzowanymi owocami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj wszystkie luźne składniki w misce. Zamiast soli morskiej możesz wziąć zwykłą. Dodaj jajka, stopione masło. Zamiast masła możesz wziąć margarynę. Wlej kroplę mleka lub wody ( 30-40 ml). Rękami w misce zagnieść ciasto. Okaże się lepki. Odstaw ciasto na 5 minut. Dodaj kandyzowane owoce. Kandyzowane owoce można zastąpić rodzynkami lub orzechami. Piec w piekarniku przez 12-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Pieczę na blasze wyłożonej papierem, smarując ją olejem.
gotowe ciasteczka mają niezrównany zapach, a imbir i kardamon nadają im wyjątkowy smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g