ciasteczka z imbirem i kandyzowanymi owocami

pyszne i szybkie ciasteczka o niezrównanym zapachu . Próbować
mojontaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 24 % 20 g
węglowodany 70 % 58 g
425 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

wymieszaj wszystkie luźne składniki w misce. Zamiast soli morskiej możesz wziąć zwykłą. Dodaj jajka, stopione masło. Zamiast masła możesz wziąć margarynę. Wlej kroplę mleka lub wody ( 30-40 ml). Rękami w misce zagnieść ciasto. Okaże się lepki. Odstaw ciasto na 5 minut. Dodaj kandyzowane owoce. Kandyzowane owoce można zastąpić rodzynkami lub orzechami. Piec w piekarniku przez 12-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. Pieczę na blasze wyłożonej papierem, smarując ją olejem.
gotowe ciasteczka mają niezrównany zapach, a imbir i kardamon nadają im wyjątkowy smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy