babcia z dyni

najłatwiejszy i najsmaczniejszy przepis na ciasto z dyni! Bardzo lubię dynię i dlatego próbuję z nią wszelkich przepisów.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 70 % 28 g
197 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i zetrzyj na grubej tarce. Zwróć uwagę na soczystość dyni i jabłek, jeśli są bardzo soczyste i dużo płynu, pamiętaj, aby je wycisnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jabłka, obierz i zetrzyj nasiona na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do ciasta dodaj wyciśniętą dynię i jabłka, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wanilinę i skórkę pomarańczową. Według własnego gustu możesz dodać inne przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp bułką tartą, nie przypalą ciasta i utworzą pyszną chrupiącą skórkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto i spłaszcz. Umieścić w podgrzanym do 180 stopni na 1 godzinę. W zależności od ciasta i rodzaju piekarnika czas gotowania może być krótszy lub dłuższy. Po 45 minutach sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oto nasze gotowe ciasto. Pozwól mu trochę ostygnąć, przykrywając serwetką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na talerzu i udekoruj cukrem pudrem. Wzywamy wszystkich na herbatę!

jesień to czas tego cudownego owocu. Owsianka, zapiekanki, ciasta, zupy, dżemy, kandyzowane owoce... Czego nie robi się z dyni! Jest bardzo dobrze wchłaniany przez organizm i jest szeroko stosowany nawet w żywności dla dzieci i dietetycznej.
a dynia to naturalny kompleks witaminowo-mineralny. Mistrzem wśród witamin zawartych w dyni jest beta-karoten (podobnie jak w marchwi), dynia jest bogata w witaminy C, E, B1, B2, PP. Zawiera dużo potasu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, kobaltu, krzemu, fluoru. Kto potem odmówi kawałka pachnącego ciasta?

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy