skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Obierz dynię i zetrzyj na grubej tarce. Zwróć uwagę na soczystość dyni i jabłek, jeśli są bardzo soczyste i dużo płynu, pamiętaj, aby je wycisnąć.
Krok 3:
Umyj jabłka, obierz i zetrzyj nasiona na grubej tarce.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Krok 6:
Do ciasta dodaj wyciśniętą dynię i jabłka, dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj wanilinę i skórkę pomarańczową. Według własnego gustu możesz dodać inne przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir...
Krok 8:
Dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Nasmaruj formę.
Krok 10:
Posyp bułką tartą, nie przypalą ciasta i utworzą pyszną chrupiącą skórkę.
Krok 11:
Rozłóż ciasto i spłaszcz. Umieścić w podgrzanym do 180 stopni na 1 godzinę. W zależności od ciasta i rodzaju piekarnika czas gotowania może być krótszy lub dłuższy. Po 45 minutach sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
Krok 12:
Oto nasze gotowe ciasto. Pozwól mu trochę ostygnąć, przykrywając serwetką.
Krok 13:
Rozłóż na talerzu i udekoruj cukrem pudrem. Wzywamy wszystkich na herbatę!
jesień to czas tego cudownego owocu. Owsianka, zapiekanki, ciasta, zupy, dżemy, kandyzowane owoce... Czego nie robi się z dyni! Jest bardzo dobrze wchłaniany przez organizm i jest szeroko stosowany nawet w żywności dla dzieci i dietetycznej.
a dynia to naturalny kompleks witaminowo-mineralny. Mistrzem wśród witamin zawartych w dyni jest beta-karoten (podobnie jak w marchwi), dynia jest bogata w witaminy C, E, B1, B2, PP. Zawiera dużo potasu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, kobaltu, krzemu, fluoru. Kto potem odmówi kawałka pachnącego ciasta?
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g