Sernik czekoladowo-twarogowy z jagodami
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem w puszystą, gęstą pianę.
wlać stopione schłodzone masło, wymieszać.
przesiej mąkę zmieszaną z kakao i solą, delikatnie wymieszaj ruchami od dołu do góry.
W przypadku sernika wymieszaj cukier, ser śmietankowy, jajko i mąkę.
rozłóż równomiernie w formie 3/4 ciasta brownie. Kształt 26x20 cm
ułóż warstwę sernika na wierzchu.
a na nim resztki ciasta brownie. Różdżką zrobić plamy w cieście.
połóż jagody na wierzchu. Użyłem czerwonej porzeczki, ale możesz wziąć dowolne jagody-maliny, wiśnie, czerwone porzeczki, żurawiny, borówki brusznicy itp.
Piec 35-40 minut w 170C, aż do wyschnięcia. Schłodzić, pokroić w kwadraty, posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g